Dagens PS

Mer än en halv miljard i extrem fattigdom på grund av pandemin

"Alla regeringar måste omedelbart återuppta och påskynda ansträngningarna för att se till att alla deras medborgare kan få tillgång till hälsotjänster utan rädsla för de ekonomiska konsekvenserna", säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus
"Alla regeringar måste omedelbart återuppta och påskynda ansträngningarna för att se till att alla deras medborgare kan få tillgång till hälsotjänster utan rädsla för de ekonomiska konsekvenserna", säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 dec. 2021Publicerad: 13 dec. 2021

Mer än en halv miljard människor har hamnat i extrem fattigdom under pandemin på grund av att de tvingats betala sina egna sjukvårdskostnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pandemin har påverkat sjukvården över hela världen och utlöst den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Den har gjort att fler än en halv miljard människor har hamnat i extrem fattigdom, det sade Världshälsoorganisationen, WHO, och Världsbanken, i ett uttalande på söndagen, skriver Reuters.

“Alla regeringar måste omedelbart återuppta och påskynda ansträngningarna för att se till att alla deras medborgare kan få tillgång till hälsotjänster utan rädsla för de ekonomiska konsekvenserna”, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, i ett pressmeddelande.

“Innan pandemin hade många länder gjort framsteg. Men de var inte tillräckligt robusta. Den här gången måste vi bygga hälsosystem som är starka nog att stå emot chocker, som nästa pandemi, och hålla kursen mot universell hälsotäckning”, fortsätter han i pressmeddelandet.

Sjukvård är en stor politisk fråga USA, som är ett av få industrialiserade länder som inte har universell sjukvård till alla sina medborgare.

Dödsfall i andra sjukdomar ökade

I hela världen sjönk vaccinationstäckningen under pandemin, för första gången på tio, och antalet dödsfall i tuberkulos och malaria ökade.

“Även innan covid-19-pandemin slog till spenderade nästan en miljard människor mer än 10 procent av sin hushållsbudget på hälsa”, säger Juan Pablo Uribe, global chef för hälsa, nutrition och befolkning vid Världsbanken i pressmeddelandet.

”Detta är inte acceptabelt, särskilt eftersom de fattigaste drabbas hårdast. Inom ett begränsat finansiellt utrymme kommer regeringar att behöva göra tuffa val för att skydda och öka hälsobudgetarna, fortsätter han i pressmeddelandet.

ANNONS

Läs mer: WHO: Omikron nu bekräftat i 38 länder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS