Läkemedelsentreprenören Martin Shkreli höjde priset på ett livräddande läkemedel med över 5 000 procent, nu har han bannlysts från läkemedelsbranschen.

ANNONS

På fredagen dömdes Martin Shkreli i en amerikansk domstol. Han förbjöds att verka inom läkemedelsindustrin samt dömdes att betala böter på 64,6 miljoner dollar, drygt 583 miljoner kronor.

USA:s federala handelsinstitut, FTC, och sju stater väckte åtal mot läkemedelsentreprenören Martin Shkreli på grund av hans oacceptabla beteende. Martin Shkreli var vd för läkemedelsbolaget Turing Pharmaceuticals och hade smeknamnet ”Pharma Bro”, ungefär läkemedelsbrorsan.

Förenade rivaler

Under år 2015 höjde Turing Pharmaceuticals priset på det livräddande läkemedlet Daraprim, för behandling av aids, malaria och cancer, med över 5 000 procent, från 13,50 dollar, cirka 122 kronor, till 750, drygt 6 777 kronor.

Den orimliga prishöjningen ledde till att de både rivalerna, och dåvarande presidentkandidaterna, Donald Trump och Hillary Clinton båda fördömde bolaget.

Bannlyst från branschen

På fredagen skrev den amerikanska distriktsdomaren Denise Cote i en 135-sidig dom: ”Att bannlysa en individ från en hel bransch och begränsa hans framtida kapacitet att försörja sig inom det området är ett allvarligt botemedel och måste vidtas med försiktighet och endast om rättvisan kräver det”, det skriver The Guardian.

Hon skriver vidare i domen att Martin Shkreli, från dag ett, fokuserade sin nya satsning på att anskaffa läkemedel som var standard för behandling av livshotande sjukdomar och som hade en liten patientpopulation där alternativa behandlingar var sämre, samt att avsikten var att höja läkemedlens priser, blockera den generiska konkurrensen och hämta hem extraordinära vinster.

Fängelsedom

År 2018 hamnade Martin Shkreli i fängelse på grund av ett bedrägeri med värdepapper, även inifrån fängelset fortsatte han att driva upp priset på Daraprim. I januari 2020 anklagade Letitia James, stadsåklagare i New York, Martin Shkreli för att använda monopolkontroll för att hålla uppe priset på läkemedlet och väckte åtal mot honom, FTC och andra åklagare gjorde henne sällskap.

ANNONS
ANNONS

”De mäktiga får inte göra sina egna regler, trots att Shkreli tror att kontanter styr allt omkring honom”, skrev Letitia James på Twitter på fredagen, enligt Then Guardian. 

Läs mer: Ökänd vd i fängelse: ”En fara för allmänheten” [Dagens PS]