En läkare i Göteborg har dömts till ett års fängelse, efter att ha sålt falska coronatest. Detta enligt SvD.

ANNONS

Ska man ut och flyga i sommar måste man i de flesta fall uppvisa ett negativt coronatest. I vissa fall räcker det med ett antigentest, och i andra fall krävs ett PCR-test.

Struntat i att analysera testerna

Men enligt Göteborgs-Posten har flera svenskar i sommar omedvetet använt sig av falska dokument för att kunna resa. Det har nämligen visat sig att en privatklinik i Göteborg som erbjuder PCR-tester inför flygresor inte analyserar alla tester, och resultatet har blivit att flera svenskar rest utan ett giltigt coronatest.

Den ansvarige läkaren åtalades i juni för sju fall av bedrägeri, samt sju fall av grovt osant intygande och två fall av urkundsförfalskning. Enligt åtalet ska han ha lurat till sig totalt 24 630 kronor från målsägandena.

Utnyttjat för egen vinning

Privatkliniken försvarade sig i rättsförhandlingen med att proverna visst analyserats, men i Sveriges största privata labb Unilabs. Men enligt laboratoriet stämmer det inte.

Nu döms den skyldiga läkaren till ett års fängelse för urkundsförfalskning, bedrägeri och osant intygande. 

Enligt rätten är brottet allvarligt och anser att mannen “i sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning”. De påpekar också att straffet borde vara högre. 

ANNONS
ANNONS

 Läs hela artikeln på SvD.

Läs mer: Munskydd rekommenderas även för vaccinerade i USA – Dagens PS