Det svenska ingenjörsbolaget Keyplants ska bygga den första produktionsanläggningen för vaccin mot covid-19 i Afrika.

ANNONS

Det stockholmsbaserade bolaget Keyplants, som är specialicerat på att bygga anläggningar för Life Science-bolag, har ingått ett avtal om konstruktion av en produktionsanläggning för vaccin mot covid-19 i Afrika. Anläggningen ska till 80 procent byggas i Sverige och sättas ihop på plats i Dakar, Senegals huvudstad.

Projektet samordnas av Institut Pasteur de Dakar, IPD, och förutom Keyplants deltar också det belgiska företaget Unizima och det amerikanska företaget Intact. Även den senegalesiska regeringen står bakom projektet.

Modulbygge ger kortare byggtid

Vi är väldigt stolta över att vara med i det här projektet. Vi tror att vår expertis inom processteknik och vårt sätt att bygga off site-konstruktion kommer väl till pass i det här viktiga projektet. Vi bygger modulerna och installerar all processutrustning och automation här i Sverige och sen skickar vi modulerna till Senegal”, säger Keyplants försäljningschef David Lindholm till Life Science Sweden.

Tack vare att anläggningen byggs i moduler på annan plats kan byggtiden komprimeras och Anläggningen beräknas bli klar under första halvåret 2022. Då ska den kunna leverera 300 miljoner doser vaccin mot covid-19 per år. Anläggningen ska även klara tillverkning av andra vaccin och av biologiska läkemedel.

Producerat vaccin sen 1960-talet

När anläggningen är klar kommer den bli den första i Afrika som kan producera ett färdigt vaccin mot covid-19 från råmaterial. Projektet har nyligen säkrat inledande finansiering som en del av ett stort investeringspaket i vaccin- och läkemedelsproduktion i Afrika.

ANNONS
ANNONS

”IPD har producerat vacciner mot epidemier sedan 1960-talet och är den enda WHO-prekvalificerade vaccintillverkaren i Afrika. Denna innovativa anläggning är ett viktigt steg för att förverkliga visionen om autonomi för Senegal, Västafrika och över hela kontinenten. Genom att använda modern teknik och ett anpassningsbart tillvägagångssätt bygger vi för att motarbeta covid-19 och hålla ut för att vara redo för framtida pandemier,” säger Dr. Amadou Sall, chef för Institut Pasteur de Dakar, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Sydafrika vill ha mer Astra Zeneca-vaccin mot delta [Dagens PS]