Karolinska universitetssjukhuset har höjt direktörens lön. Efter en löneökning på 12 procent tjänar nu Björn Zoëga 270 600 kronor i månaden. Han får också grönt ljus för extraknäck på Island, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS

Statsminister Magdalena Anderssons månadslön ligger på 180 000 kronor i månaden. Sjuksköterskorna i Region Stockholm har en snittlön på 37 000, och får ett lönelyft på 2,8 procent. Läkarnas lön på Karolinska höjs med 2 procent enligt det centrala avtalet.

”Det sticker i ögonen”

”Jag tänker på hur våra medlemmar slitit, redan före pandemin, och nu senast under helgerna, genom att jobba extrapass, dubbelpass och övertid. Det sticker i ögonen”, säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet avdelning Stockholm till DN.

Efter DN:s frågor svarar regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp via mejl att lönen för cheferna i toppen utgår för ”den rådande marknadssituationen och kompetens och resultat”. Själv får regiondirektören löneförhöjning med 5,2 procent, eller 11 400 kronor i månaden.

”Björn Zoëga har under sin tid som sjukhusdirektör målmedvetet drivit ett förändringsarbete och levererat på en nivå som ligger utöver det som kan förväntas”, skriver Carina Lundberg Uudelepp till DN.

Hon hänvisar också till en artikel i Newsweek, där Karolinska beskrivs som ett av världens bästa sjukhus 2021.

Karolinska skickar akutfall vidare

Karolinska vände under 2021 ett stort underskott. Region Stockholm har 2021 ett överskott på 5,8 miljarder kronor.

”Att Karolinska vänt underskottet hänger ihop med att man strypt flödet av akuta patienter som de andra sjukhusen inte kompenseras för”, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening. ”I ett läge då alla har slitit hårt är det bra att vara försiktig med sådana här lönelyft”.

Före jul kom nyheten att Björn Zoëga också ska extraknäcka som rådgivare till Islands hälsominister. Han var tidigare sjukhusdirektör på Ladspitali, och känner hälsoministern sedan den tiden. Bisysslan godkänns av regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp i december förra året.

ANNONS
ANNONS

”Jag kommer att göra det på min fritid, och någon gång åka dit på helger”, säger Björn Zoëga till DN när nyheten släpps. ”Jag tänker inte lämna Karolinska”.

Läs även: Patienten som kund – techföretag omformar sjukvården [Dagens PS]

Läs även: Opioider dödar fler än covid – öppnar för svenska börsbolag [Dagens PS]