Israel ska enligt uppgifter överväga att satsa på flockimmunitet mot omikronvarianten – och kallar det för ”svenska modellen”. 

ANNONS

Enligt Times of Israel överväger regeringen i Jerusalem och den israeliska folkhälsomyndigheten att införa vad de kallar för ”den svenska modellen” med flockimmunitet mot omikronvarianten av covid-19– alltså att tillåta spridning genom att släppa på restriktionerna.

Detta då betydligt färre sjuka i omikron i landet behöver sjukhusvård än vid tidigare varianter.

”När en kritisk massa av befolkningen väl har blivit infekterad, säger logiken, kommer en utbredd immunitet att sätta käppar i hjulet för infektion”, skriver tidningen.

Modellen ses som kontroversiell, och svenska Folkhälsomyndigheten har förnekat att Sverige satsat på flockimmunitet. Trots det har Sverige fått ge namn åt tanken.

”Trots att den sågs som ett misslyckande, och att Sverige sedan bytte kurs, har den ökade förekomsten av omikronvarianten – som är mer smittsam än delta men orsakar mildare sjukdom – fått israeliska myndigheter att överväga en sådan åtgärd”, skriver Times of Israel.

Tidningen intervjuar epidimiologen Michael Edelstein, professor vid Bar Ilan University. Han menar att en sådan modell mycket väl kan användas i Israel framöver då det är betydligt lägre risk med omikron och en befolkning som är vaccinerad – men inte ännu, och modellen är inte svensk.

”Faktum är att en flockimmunitetsmodell idag skulle se väldigt annorlunda ut, och vi borde nog inte fortfarande kalla den den svenska modellen.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: What a herd immunity policy would look like, and why it may be premature for Israel [Times of Israel]

Läs mer: Professor: En annan sjukdom än tidigare covid-varianter [Dagens PS]