Dagens PS

Internationell miljardsatsning mot tuberkulos

tuberkulos Uppsala universitet
Läkemedelsföretag och universitet i 13 länder har gått samman i ett internationellt kunskapskonsortium som ska utveckla nya behandlingar mot tuberkulos. Ett av de universitet som ingår i kunskapskonsortiet är Uppsala universitet. Foto: David Naylor/Uppsala universitet)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juli 2021Publicerad: 16 juli 2021

Läkemedelsföretag och universitet i 13 länder har gått samman i ett internationellt kunskapskonsortium som ska utveckla nya behandlingar mot tuberkulos.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tuberkulos är en sjukdom som åter ökar i världen, varje år dör 1,5 miljoner människor i sjukdomen. Aktiv tuberkulos behandlas i första hand med en kombination av av antibiotika, men på grund av att antimikrobiell resistens (antibiotikaresistens) ökar snabbt stiger dödligheten i många länder.

Infektionssjukdomen tuberkulos är luftburen och sprids via mikroskopiskt små droppar i upphostningar, knappt 25 procent av världens befolkning bedöms vara bärare av den bakterie som orsakar sjukdomen och nästan tio miljoner människor insjuknar varje år.

Antibiotikaresistens i Europa

Främst förekommer tuberkulos i Sydostasien och södra Afrika, men ser man till andelen sjuka som inte kan antibiotikabehandlas dominerar Öst- och Centraleuropa.

Nu går läkemedelsföretag och universitet i 13 länder samman i ett nytt internationellt kunskapskonsortium, Unite4TB, för att tillsammans utveckla nya, effektiva antibiotikabehandlingar mot tuberkulos.

Ett av de universitet som ingår i kunskapskonsortiet är Uppsala universitet, som ska bidra med formulering av matematiska modeller för att designa och utvärdera kliniska studier.

Försöksverksamhet på fyra kontinenter

“Sedan 1960-talet har bara tre nya läkemedel utvecklats mot tuberkulos. Det är långt från tillräckligt, vilket gör Unite4TB till en nödvändig satsning för att möta den globala hotbild vi står inför. I projektet vi deltar i sedan tidigare finns redan två substanskandidater på gång, och här kommer vår forskningsmiljö i Uppsala in i bilden genom att formulera matematiska modeller med vilka vi kan designa optimala kliniska studier och beräkna utkomsten av dessa”, säger Ulrika Simonsson professor i farmakokinetik vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det nya kunskapskonsortiet ska bedriva försöksverksamhet på fyra kontinenter och disponerar över 185 miljoner euro fördelade på sju år. Målet är att påskynda utvecklingen av nya läkemedel mot tuberkulos.

“I Uppsala ska vi rekrytera doktorander som förstärker vår grupp inom matematisk modellering samt AI och maskininlärning, kompetenser vi behöver för att analysera samband och synergieffekter vid kombinationsbehandling med antibiotika. Att vårt arbete inom UNITE4TB dessutom ligger i linje med innehållet i regeringens forsknings- och innovationsproposition gör att jag idag känner optimism inför framtiden”, säger Ulrika Simonsson i pressmeddelandet.

Läs mer: Muterat coronavirus både farligare och smittsammare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS