Hansa Biopharma ingår multiregionalt samarbete med Medison pharma för kommersialisering av Hansas desensitiseringsbehandling inom transplantation.

ANNONS

Svenska Hansa Biopharma AB arbetar med enzymteknik för sällsynta immunologiska tillstånd. Det globala läkemedelsbolaget Medison Pharma är inriktat på att tillhandahålla innovativa behandlingar till patienter på internationella marknader.

På tisdagen meddelar bolagen att de har ingått ett multiregionalt samarbete där Medison Pharma ska kommersialisera Hansa Biopharmas desensitiseringsbehandling för njurtransplantationer, imlifidase, i Kroatien, Polen, Slovenien, Ungern och Israel.

Gör transplantation möjlig

Imlifidase är ett enzym som härrör från bakterien Streptococcus pyogenes med förmåga att identifiera och förstöra alla former av immunglobulin G-antikroppar (IgG)2. IgG-antikroppar som specifikt är riktade mot den transplanterade njuren är så kallade förformade humana leukocytantigen, HLA, eller donatorspecifika antikroppar.

Högsensitiserade patienter har utvecklat höga nivåer av dessa antikroppar som kan binda till det transplanterade organet och skada det, Behandling med imlifidase gör att antikropparna tillfälligt kan inaktiveras så att transplantationen blir möjlig.

Viktig milstolpe

Kommersialiseringen baseras på det befintliga, villkorade, marknadsgodkännandet i EU och Storbritannien samt på en ansökan om marknadsgodkännande som tidigare i år lämnades in till Israels hälsoministerium. Om ansökan i Israel beviljas blir det den första marknaden utanför Europa där imlifidase kommersialiseras.

”Det nya kommersiella samarbetet med Medison Pharma är en viktig milstolpe för Hansa, eftersom samarbetet utökar tillgången till imlifidase för högsensitiserade patienter som väntar på njurtransplantation”, säger Hansas vd och koncernchef Søren Tulstrup i ett pressmeddelande.

”Patienter med detta sällsynta tillstånd får just nu vänta länge, eller förgäves, på en lämplig donator på grund av höga nivåer av förexisterande antikroppar som ökar risken för avstötning”, fortsätter han i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Meir Jakobsohn, grundare och vd för Medison Pharma berättar att bolagens gemensamma åtagande är att tillgodose de medicinska behoven hos patienter med sällsynta sjukdomar. Medison Pharma kommer utnyttja sin kommersiella plattform och ge patienter på internationella marknader tillgång till den nya behandlingen.

Läs mer: Hansa Biopharmas läkemedel Idefirix subventioneras i Nederländerna [Dagens PS]