Valneva Sweden AB har i dag skickat de första doserna av Valnevas vaccinkandidat mot covid-19 till kungariket Bahrain, som beviljat nödanvändning av vaccinet.

ANNONS

Det Franska vaccinbolaget Valneva har utvecklat ett covid-19-vaccin och Bahrain har beviljat vaccinkandidaten så kallad emergency use authorization, EUA, ett nödgodkännande, vilket gör landet till det första i världen som godkänner vaccinet.

Under 2022 och 2023 ska Valnevas dotterbolag Valneva Sweden AB, enligt ett avtal, skicka en miljon doser av vaccinet till Bahrain.

”Detta är en stor milstolpe för oss på Valneva och för Sverige generellt eftersom det är det första covid-19-vaccinet som någonsin tillverkats i landet. Vi är oerhört glada över att kunna bidra till medicinsk innovation i Sverige och stärka vårt rykte som Life Science-nation. Nu ser vi fram emot den officiella öppningen av vår nya covid-19-vaccinfabrik nästa månad”, säger Valneva Sweden AB:s vd Janet Hoogstraate i ett pressmeddelande.

Granskas just nu av EMA

Valnevas vaccinkandidat befinner sig i avancerade granskningsprocesser med den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och EU-kommissionen har slutit avtal om leverans av bolagets covid-19-vaccinkandidat. Så fort vaccinet har godkänts kommer doser vara tillgängliga.

Vaccinkandidaten bygger på en välbeprövad teknik med inaktiverade hela viruspartiklar, en teknik som även används i bolagets vaccin mot japansk encefalit. Vaccinkandidaten är avsedd för immunisering av riskgrupper samt för rutin- och påfyllnadsvaccinering.

Tillverkningsprocessen av vaccinkandidaten har redan skalats upp till industriell skala.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Positiva resultat för Valnevas covid-19-vaccin [Dagens PS]