Danncann Pharma har precis genomfört sin första lyckade provodling av cannabis för sin produktionscykel med biomaterial.

ANNONS

Det danska läkemedelsbolaget Danncann Pharma, som utvecklar läkemedel ur cannabis, hade färdigställt sina produktionslokaler i april i år och i juni aktiverades verksamheten. Efter utveckling av genetiken har den första testomgången av cannabis skördats.

Efter att plantorna torkats ska de analyseras och testas. Detta är den första omgången av 13 planerade testomgångar som bolaget ska genomföra under året och en milstolpe på vägen mot slutligt godkännande av produktionslokalerna för råvaruproduktion av biomaterial från cannabis.

Tror det gått optimalt

”Denna och de kommande träningsomgångarna är viktiga steg mot våra produktionsmål. Vi kan nu få konkret data för validering av processorer, utrustning och fjärrstyrning. Vi får också möjlighet att löpande optimera processparametrarna i vår avancerade produktionsanläggning och så kan vi utvärdera den cannabisgenetik som analysresultaten visar. Hela anledningen till genomförande av de många träningsomgångar är att slutgiltigt säkerställa enhetlighet och konsistens i produkterna, så att vi kan maximera vår produktion för råvaruförsäljning”, säger Morten Martinsen, driftsansvarlig vid Dancann Pharma i ett pressmeddelande.

Utan att känna till resultaten från analyserna gissar Morten Martinsen att den första omgångens produktion har varit väldigt nära optimal. Cannabs trivs perfekt i den temperatur och fuktighet som finns i anläggningen och bara en sjättedel av den förväntade mängden gödning har behövts.

Även förbrukningen av vatten har varit mycket lägre än förväntat, alltså fungerar den högteknologiska anläggningen lika hållbart som planerat, vilket har gett företagsledningen blodad tand.

Utvidgar produktionskapaciteten

Danncann Pharmas vd, Jeppe Krog Rasmussen säger att bolaget nu går i gång med att utvidga sin produktionskapacitet.

ANNONS
ANNONS

”Vi bedömer att tidpunkten för ytterligare investeringar i produktionsfaciliteter är precis nu, då det, särskilt på den tyska marknaden, är stor efterfrågan på biomaterial från cannabis och speciellt THC-potenta råvaror, även kallat Tetrahydrocannabinol, som är ett av de aktiva ämnena som, bland annat, utvinns ur cannabis, säger han i pressmeddelandet.

Läs mer: Tillverkare av cannabionida läkemedet ökar aktiekapitalet [Dagens PS]