Dagens PS

Första nya läkemedlet mot blodinfektioner på 15 år

Meticillinresistenta Staphylococcus aureus-bakterier, MRSA. Nu har forskare hittat ett nytt antibiotikum som är effektivt mot dessa antibiotikaresistenta bakterier
Meticillinresistenta Staphylococcus aureus-bakterier, MRSA. Nu har forskare hittat ett nytt antibiotikum som är effektivt mot dessa antibiotikaresistenta bakterier. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Ett antibiotikum som redan används mot lunginflammation har visat sig vara effektivt för behandling av MRSA, dödlig stafylokockinfektion i blodomloppet.

ANNONS
ANNONS

För första gången på 15 år har forskare hittat ett nytt antibiotikum för behandling av blodinfektioner med meticillinresistenta Staphylococcus aureus-bakterier, MRSA, det rapporterar Reuters.

Dödlighet på 25 procent

Daptomycin är det senast godkända nya antibiotikumet för behandling av blodinfektion med Staphylococcus aureus, så kallad bakteriemi, närvaro av levande bakterier i blodet.

Ceftobiprole från det schweiziska läkemedelsbolaget Basilea Pharmaceutica har i en studie visat sig vara lika effektivt för behandling av MRSA-infektioner med som det äldsta läkemedlet daptomycin.

“Trots mycket arbete inom medicinsk vetenskap har komplicerade stafylokocker fortfarande en dödlighet på 25 procent vid 90 dagar. Vi behöver fler alternativ för att behandla dessa infektioner,” säger studiens medförfattare Vance Fowler Jr. från Duke Health i ett uttalande, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Var lika effektivt

För en av fyra patienter med särskilt svårbehandlade MRSA-infektioner som i studien fick Ceftobiprole verkade det vara lika effektivt som daptomycin.

“Detta är ett område med verkligt behov. Det har inte funnits ett nytt antibiotikum som är godkänt för behandling av S. aureus bakteriemi på över 15 år”, säger studiens ledare Thomas Holland från Duke University School of Medicine, i ett uttalande, skriver Reuters.

I studien deltog 390 slumpvis utvalda patienter med komplicerade stafylokockinfektioner i blodet och de fick infusioner av ceftobiprol eller daptomycin.

Ansökt om godkännande i USA

För 69,8 procent av de patienter som behandlades med ceftobiprol var behandlingen framgångsrik, liksom för 68,7 procent av de patienter som behandlades med daptomycin.

I studien definieras framgångsrik behandling som överlevnad, symptomförbättring, att Staphylococcus aureus-bakterierna försvann från patientens blod samt frånvaro av nya komplikationer eller behov av annan antibiotika.

ANNONS

Den vanligaste biverkningen av båda läkemedlen var gastrointestinala problem.

Basilea Pharmaceutica ansökte i augusti om godkännande av ceftobiprol hos USA:s Livs- och läkemedelsmyndighet, FDA.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: AI hittade ny typ av antibiotika Dagens PS

Läs mer: Växtgift kan bli ny sorts antibiotika Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS