Sydkoreanska forskare jobbar med att ta fram en tatuering som ska kunna uppmärksamma bäraren på potentiella hälsoproblem.

ANNONS

Vid Sydkoreas avancerade institut för vetenskap och teknik, KAIST, i staden Daejeon, som ligger sydväst om huvudstaden Seoul, har forskare utvecklat ett elektroniskt tatueringsbläck. Det är tillverkat av flytande metall och kol-nanorör och fungerar som en bioelektrod, det rapporterar Reuters.

När tatueringen är ansluten till ett elektrokardiogram, EKG, eller någon annan biosensor, kan den skicka en avläsning av bärarens hjärtfrekvens och andra vitala mätningar, som glukos och laktat, till en monitor.

Ska kunna avläsa utan biosensor

Forskarna siktar på att så småningom inte behöva använda några biosensorer.

”I framtiden, vad vi hoppas kunna göra är att ansluta ett trådlöst chip integrerat med detta bläck, så att vi kan kommunicera, eller kan skicka signaler fram och tillbaka mellan vår kropp till en extern enhet”, säger projektledaren Steve Park, professor i materialvetenskap och teknik, till Reuters.

En sådan extern enhet skulle teoretiskt sett kunna finnas var som helst, även i patientens hem.

Icke-invasivt bläck

Tatueringsbläcket är icke-invasivt och tillverkat av partiklar baserade på den mjuka silverfärjade metallen gallium, som används i termometrar och halvledare. Platinadekorerade kol-nanorör ger hållbarhet och hjälper till att leda elektricitet.

”När tatueringen appliceras på huden, även när den gnuggas, lossnar den inte, vilket inte är möjligt med bara flytande metall”, säger Steve Park till Reuters.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Extra salt på maten kan leda till för tidig död [Dagens PS]