Dagens PS

Sömnbrist: Framtidens antidepressiva?

Forskare har upptäckt varför du kan känna dig lätt berusad efter en natt utan sömn
Forskare har upptäckt varför du kan känna dig lätt berusad efter en natt utan sömn. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 dec. 2023Publicerad: 06 dec. 2023

Forskare har upptäckt hur en natt utan sömn kan leda till någonting som kan påverka framtidens antidepressiva läkemedel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en hel natt utan sömn kan du nästan känna dig lite salongsberusad. Nu har forskare vid Northwestern University i Chicago upptäckt vad det beror på, det rapporterar Fortune.

Hjärnorna kopplade om sig

Under en kort period såg forskarna till att möss inte fick sova, sedan observerade de mössens beteende och hjärnaktivitet.

De fann att när mössen berövats sin sömn frigjorde deras hjärnor hormonet och signalsubstansen dopamin, som är involverad i njutning.

De upptäckte även att mössens hjärnor kopplade om sig själva med neuroner i hjärnans prefrontala cortex som bildade synapser för att ta emot dopaminet.

ANNONS

Senaste nytt

Förstå humörsvängningar

Forskarna menar att det här kan hjälpa dem att förstå hur humörsvängningar uppstår och hur snabbverkande antidepressiva läkemedel som ketamin fungerar.

“Överraskande nog visar våra fynd att även en kort period av sömnförlust kan ha en mer betydande inverkan på vår hjärnfunktion än vi från början hade räknat med,” säger Yevgenia Kozorovitskiy till Fortune.

ANNONS

Hon är docent i neurobiologi vid Northwestern University och medförfattare till forskarnas vetenskapliga artikel.

Hon tillägger att det här är en viktig påminnelse om hur tillfälliga aktiviteter, som en natt utan sömn, i grunden kan förändra våra hjärnor på bara några timmar.

Alla hjärnor är olika

Den antidepressiva effekt som sömnlöshet hade på vissa möss visar enligt henne hur ketamin fungerar.

Ketamin främjar även bildandet av synapser som tar emot dopamin i prefontala cortex, vilket är anledningen till att ketaminets antidepressiva effekt kan vara i flera dagar trots att läkemedlet snabbt lämnar kroppen.

Yevgenia Kozorovitskiy säger att alla möss inte betedde sig likadant efter en kort brist på sömn och att alla neuroner inte är likadana, varför inte heller antidepressiva läkemedel fungerar likadant på alla.

Olika hjärnor har olika dopaminvägar och alla dopaminneuroner fungerar inte likadant, tydligen gör deras placering i hjärnan skillnad.

“Dopaminneuroner spelar mycket viktiga, men väldigt olika roller i hjärnan, de är inte bara den monolitiska koloni som bara förutspår belöningar”, säger hon till Fortune, med hänvisning till vad forskare en gång trodde.

ANNONS

Forskarna menar att det de funnit i sin studie kan vara till hjälp i skapandet av nya antidepressiva läkemedel som riktar sig mot prefontala cortex.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bläckfiskar hjälper oss förstå människors sömn Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS