Nu har 2 miljarder doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 producerats genom att man hittat ett sätt att producera mer vaccin i varje omgång.

ANNONS

Tidigare har Astra Zeneca sagt att dess vaccin mot covid-19 kommer säljas till självkostnadspris under pandemin, men förra veckan meddelade bolaget att de tänker börja ta betalt med vinst för sitt vaccin och frångå den ideella prissättningen som hittills använts. Fattigare länder kommer dock fortfarande förses med vaccin till självkostnadspris.

Läkemedelsbolagets vaccin har tagits fram i samarbete med forskare vid Oxford University och Financial Times skriver att Sandy Douglas, som leder en forskargrupp vid universitetet, menar att folk missar det som verkligen är viktigt när de fokuserar på prissättningen.

Metod som ger mer vaccin 

Enligt Oxford University har 2 miljarder doser av Astra Zenecas vaccin kunnat produceras genom att man använt en metod som innebär att särskilda näringsämnen har getts till vaccinproducerande celler. Det har gjort att mer vaccin kan produceras i varje omgång.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot har, enligt Financial Times, kallat stretegin för en ”stolt dag och ett bevis på vad som kan uppnås när vi arbetar tillsammans”.

Över först när alla har vaccin

Oxfordforskaren Sandy Douglas menar att pandemin långt ifrån är över och att vi bara kan säga att den är över när det finns rättvis och utbredd tillgång till vaccin i hela världen.

”Astra Zeneca har gjort mer än andra bolag för att adressera det”, säger har till Financial Times. ”De har inte gjort de enorma vinster som andra har gjort genom att fokusera försäljningen på den rika världen under hela pandemin”, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Han säger vidare att han gärna skulle vilja se andra bolag matcha Astra Zenecas engagemang för överkomliga priser och rättvis tillgång till vaccin, samt att han inte tror att någon person som ännu inte har vaccinerats i ett låginkomstland bryr sig om Astra Zeneca gör sig en liten vinst i rika länder.

Läs mer: Astra Zeneca vill sälja covidvaccin med vinst [Dagens PS]