Regelverket för läkemedel är 20 år gammalt. Det föråldrade systemet måste uppdateras för att inte utsätta patienter för fara, menar branschens samarbetsorganisation som kritiserar regeringen.

ANNONS

”Anpassa det 20 år gamla läkemedelsregelverket till den vetenskapliga och medicinska utvecklingen”, kräver Anders Blanck är vd på de forskande läkemedelsföretagen, Lif.

Bäst i EU

Sverige är bäst i Europa och bland de bästa i världen på forskning inom läkemedelsbranschen. Exporterad medicin är en grundläggande del av svensk ekonomi, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.

Men det finns orosmoln, menar läkemedelsbranschen.

MISSA INTE: Läkemedelsexporten upp 50 procent [Dagens PS]

I mellandagarna skrev Anders Blanck en debattartikel i DN, som krävde att statsminister Ulf Kristerssons (M) nyvalda regering måste ta tag i läkemedelsbranschen med båda händerna.

ANNONS
ANNONS

Strategi för branschen

Bland annat krävde han att man inrättar ett permanent life science-kontor med förstärkta ekonomiska och personella resurser, samt en konkret handlingsplan kopplad till en uppgraderad strategi. Han ville också att regeringen skulle investera i forskning och avancerad produktion för att stötta företag och forskning, samt jobba för att attrahera fler kliniska läkemedelsprövningar i Sverige.

20 år gammalt system riskerar patienter

Framförallt vill branschen att de regelverk och hälsodataregister som inrättades strax efter millenieskiftet för över 20 år sedan skulle uppdateras.

”Annars riskerar vissa patienter att inte få del av nya livsavgörande läkemedel”, menar Blanck.

Biobanker

Dessutom vill han se en möjlighet för företagen att använda biobanker för forskning och innovation.

”Detta skulle ännu tydligare signalera att vi är ett land med höga ambitioner för hälso- och sjukvården och är beredda att satsa för att ge människor tillgång till nya och moderna behandlingar”, skrev Anders Blanck.

Läs mer om vård och hälsa:

Läkemedelsexporten upp 50 procent [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

10 life science raketer på börsen [Dagens PS]

Så blir du en vinnare på bioteknik-aktier 2023 [Dagens PS]

Nya omikron undviker ditt immunförsvar [Dagens PS]

Intresserad av ekonomi och life science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.