Dagens PS

FHM: Färre dör av narkotikarelaterade överdoser

överdoser
Allt färre dör av narkotikarelaterade överdoser, enligt FHM (Foto: Martina Holmberg /TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 28 feb. 2023Publicerad: 28 feb. 2023

Folkhälsomyndigheten har släppt en ny rapport som ger en bild av narkotikaläget i Sverige under 2021 och 2022. Rapporten visar att allt färre dör av narkotikarelaterade överdoser, tack vare det nya läkemedlet Naloxon. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Folkhälsomyndighetens nya rapport ”Den svenska narkotikasituationen 2022” ska ge en bild av narkotikaläget i Sverige under 2021 och delar av 2022. FHM har sammanställt uppgifter från svenska myndigheter som rapporterats in till EU:s narkotikabyrå, EMDCDDA.

Den vanligaste narkotikatypen bland svenskarna var cannabis, enligt rapporten. Det var även den mest populära narkotikatypen bland unga.

3,2 procent av befolkningen i åldrarna 16–64 år uppgav i folkhälsoenkäten “Hälsa på lika villkor” att de hade använt cannabis under de senaste tolv månaderna. Vanligast är användningen bland män i åldrarna 16 till 34 år.

MISSA INTE: Nakenchock i Putins armé – spionflygplan förstört

Färre dör av överdoser – olika faktorer spelar in

Folkhälsomyndighetens rapport visar även att färre personer i Sverige dör till följd av narkotikarelaterade överdoser. Och det är en ganska stadig minskning som skett de senaste fyra åren, enligt FHM.

Minskningen beror på flera faktorer: det nya läkemedlet Naloxon (som är ett slags motgift och akut livräddande genom att det häver överdoser), läkemedelsassisterad behandling för personer med opioidberoende och möjligheten till sprututbyte.

Verksamheten för sprututbyte sköts av regionerna, och där kan personer med beroendeproblematik lämna in sprutor och kanyler i utbyte mot nya sterila.

ANNONS

“En hel del Naloxon delas även ut på sprututbytet så de fyller också en funktion på så sätt”, säger Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på Folkhälsomyndigheten, i en intervju med Dagens Nyheter. 

Behandlingarna mot narkotikamissbruk kan också involvera psykologisk behandling i kombination med läkemedel.

Behöver minska användningen av narkotika

Enligt Mimmi Eriksson Tinghög är detta dock inte hela lösningen. Det behövs ett mer övergripande arbete för att minska narkotikaanvändningen i samhället.

“Framför allt behöver den problematiska användningen minska. Alltså människor som injicerar eller använder narkotika på ett extra riskfyllt sätt som leder till beroende och skador”, säger hon till DN.

Läs även: Så tjänade Kronofogden 145 miljoner – på kriminella

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS