Dagens PS

Det kommer en ny pandemi men vi kan förbereda oss

Experter på infektionssjukdomar menar att vi kommer drabbas av fler pandemier, men vi har lärt oss av covid-19-pandemin och det går att förbereda sig.
Experter på infektionssjukdomar menar att vi kommer drabbas av fler pandemier, men vi har lärt oss av covid-19-pandemin och det går att förbereda sig. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

Experter på infektionssjukdomar säger att ytterligare en pandemi kommer komma, men det finns sätt att förbereda sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tom Frieden, tidigare chef för USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, menar att vi två år in i pandemin, å ena sidan fått den största lärdomen om vikten av folkhälsa på hundra år, å andra sidan riskerar att gå in i en cykel av panik och försummelse, det skriver CNN.

Cykeln av panik och försummelse är vanan att underinvestera, eller inte ägna tillräckligt med uppmärksamhet åt infrastrukturen för folkhälsa och de funktioner som behövs för att förebygga, identifiera och reagera på utbrott av infektionssjukdomar.

Ytterligare en pandemi verkar oundviklig

Larry Brilliant, epidemiolog och vd för Pandefense Advisory, ett tvärvetenskapligt nätverk för experter engagerade i pandemirespons, menar att vi lever i en tid av pandemier.

Enligt honom har 60 procent av alla sjukdomar sitt ursprung i djur och har spridits till människor och de senaste 20 åren har den risken ökat, han menar att risken ökar mer varje år.

Fel gjordes men vi lärde oss

Vid Life Itself-konferensen sade Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, att folkhälsan visserligen gjort fel under covid-19-pandemin, men att vi lärt oss av erfarenheten.

“Investeringen i grundläggande och klinisk biomedicinsk forskning gjorde det möjligt för oss att, med oöverträffad hastighet, utveckla mycket effektiva vacciner”, sade han, skriver CNN.

ANNONS

Han sade vidare att vi måste fortsätta göra investeringar, inte bara i vetenskap, utan också i folkhälsoinfrastrukturen.

Sex saker som kan hjälpa

Tom Frieden sade att huruvida vi kommer använda lärdomarna från den pågående pandemin återstår att se, men han menar att det är nödvändigt för att avsluta den, och för att inte sjukdomsutbrott ska blir till pandemier med miljontals förlorade liv.

Mycket av förberedelserna för att klara en pandemi måste hälso- och sjukvården stå för, men experter på infektionssjukdomar menar att även allmänheten kan spela en viktig roll, här är några saker som kan hjälpa.

  1. Öka finansieringen till hälso- och sjukvården.
  2. Skydda naturen.
  3. Agera tidigt och snabbt.
  4. Förbättra kommunikationen om folkhälsa.
  5. Bekämpa desinformation.
  6. Ta hand om den egna hälsan.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO varnar: Smitta från djur allt vanligare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS