Den globala uppvärmningen gör att människor världen över sover mindre, värmen gör att särskilt kvinnor och äldre har svårt att sova, något som ger allvarliga hälsoeffekter.

ANNONS

Klimatkrisen ger ökande temperaturer och enligt en stor studie gör det att människor över hela världen sover mindre. För hälsan och välmåendet är god sömn fundamentalt, men de ökande nattemperaturerna gör det svårt att sova för många, det rapporterar The Guardian.

Enligt studien förlorar en genomsnittlig världsmedborgare redan 44 timmar sömn om året, vilket ger 11 nätter med mindre sömn än de rekommenderade 7 timmarna. I takt med att jorden blir varmare kommer mer sömn förloras, men vissa grupper påverkas mer än andra.

Samlade in sömn- och väderdata

Kvinnor förlorar i genomsnitt en fjärdedel mer sömn per ökad grad värme än män och för personer över 65 är sömnförlusten dubbelt så hög. I fattiga länder är sömnförlusten tre gånger högre.

För att få fram data använde forskarna i studien sömnövervakande armband som 47 000 människor i 68 länder använde under mer än sammanlagt 7 miljoner nätter. Sömnen och väderdata samlades in från 2015 till 2017.

Ökande temperatur försämrar hälsan

Tidigare studier har visat att ökande temperaturer försämrar hälsan, det ökar frekvensen av hjärtattacker, självmord och psykiska kriser, dessutom ökar olyckor och skador och männiksors arbetsförmåga försämras.

ANNONS
ANNONS

Dålig sömn har också visat sig ha negativ effekt på hälsan och forskarna såg inga tecken på att människor kan anpassa sig till hetare nätter. De varmare nätterna påverkade människor i alla länder, både de med kallare klimat och de med varmare klimat.

Fler och fler sover för lite

”Oroväckande nog hittade vi också bevis för att människor som redan lever i varmare klimat upplevde större sömnerosion per grad av temperaturökning”, säger Kleton Minor vid Köpenhamns universitet, Danmark, och som ledde forskningen, till The Guardian. 

Han säger vidare att studien är det första beviset i global skala som visar att varmare medeltemperaturer urholkar människors sömn.

”För de flesta av oss är sömn en mycket välbekant del av vår dagliga rutin; vi tillbringar nästan en tredjedel av våra liv i sömn”, säger Kelton Minor till The Guardian, och tillägger att ett växande antal människor i många länder världen över inte sover tillräckligt.

väldigt många påverkas

Enligt honom påverkas stora populationer av försämrad sömn på grund av varmare nätter.

ANNONS
ANNONS

Han ger som exempel att en natt med en temperatur över 25 grader i en stad med en miljon invånare skulle resultera i att 46 000 människor sov mindre.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hur länge du sover påverkar ditt hjärtas hälsa [Dagens PS]