Dagens PS

De tar bakvägen in på börsen

börsen
Det svenska medicinteknikbolaget Coala Life tar bakvägen in på börsen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2021Publicerad: 27 sep. 2021

Medicinteknikbolaget Coala Life gör ett omvänt förvärv av detaljhandelsbolaget RNB och tar sig på det sättet in på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det svenska bolaget Coala Life är verksamt inom digital hjärt- och lungdiagnostik samt distansmonitorering av hjärt- lungsjukdomar. Nu tar sig bolaget in på börsen genom att via en föreslagen apportemission av nya aktier, i praktiken, bli förvärvat av Retail and Brands, RNB, som är noterat på Stockholmsbörsens huvudlista.

Efter emissionen kommer Coala Lifes ägare äga 80 procent av bolaget och RNB:s ägare kommer äga ungefär 20 procent. RNB löser sina skulder och säljer återstående verksamhet i samband med transaktionen, efter det kvarstår ett tomt bolag med en kassa på något över 60 miljoner kronor.

Det nya börsbolaget kommer byta namn till Coala Life Group och flytta från huvudlistan till Nasdaq First North Growth Market.

Ska öka sin satsning i USA

“Det här är ju bakvägen in – ett snabbt sätt att skapa tillgång till kapitalmarknaden. Det är så många som söker sig till börsen nu, så vi tyckte att det här var en påhittigare lösning som gick mycket snabbare än att ansöka själva. För mig blir det första gången på börsen, så det ska bli spännande”, säger Coala Lifes vd Dan Pitulia till Dagens Industri.

Han berättar för Di att bolaget, som ger sig på världens största folksjukdomar, nu ska öka takten ytterligare och siktar på en ökad satsning i USA där slagläget efter pandemin är perfekt då man har godkänt nya distansmonitoreringskoder och läkarna får betalt för digitala besök. Han menar att det nya normala innehåller fler digitala beståndsdelar när samhällen öppnar upp.

Dan Pitulia säger vidare till Di att Coala Lifes tjänst är fullt ersatt i USA, så bolaget behöver inte slåss om vem som ska betala som de behöver göra i Sverige och Tyskland.

Ska godkännas 29 oktober

ANNONS

Coala Lifes nuvarande styrelse och ledning, förutom finanschefen, föreslås fortsätta i samma roller i det nya bolaget Coala Life Group. RNB:s finanschef kommer fortsätta som finanschef i det nya bolaget.

“Vi har nu slutfört omstruktureringen av RNB och med det föreslagna förvärvet av Coala Life skapas goda möjligheter för RNB:s aktieägare att kapitalisera på den snabba digitaliseringen av sjukvården som nu sker med nya molnbaserade teknologier på distans. Coala Life är synnerligen väl positionerade och drivs av ett entreprenöriellt team med goda erfarenheter i att bygga globala och framgångsrika bolag,” kommenterar RNB:s ordförande Per Thunell, i ett pressmeddelande.

Den 29 oktober ska affären godkännas på RNB:s extrastämma, därefter ska Coala Life Group noteras på First North i början av November.

Läs mer: Vinnova stärker Sverige som Life Science-nation

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS