Läkemedelsbolaget Sanofi har ingått ett forskningssamarbete och licensavtal med Exscientia om utveckling av 15 experimentella läkemedel.

ANNONS

Det AI-baserade bolaget Exscientia Plc tar fram läkemedel med hjälp av artificiell intelligens, AI, och har en mjukvara som ska kunna minska den tid det tar att ta fram nya läkemedel med hela 80 procent. Nu har bolaget kommit överens med Sanofi om att utveckla 15 molekylkandidater inom onkologi- och immunologi som ytnyttjar Exscientias AI-drivna plattform.

Sanofi har arbetat med Exscientia sedan 2016 och år 2019 licensierade Sanofi en av Exscientias läkemedelskandidater för behandling av inflammation. Enligt den nya överenskommelsen kommer Exscientia få 100 miljoner dollar i förskottsbetalning, samt royalties för framgångsrika behandlingar, det skriver Bloomberg.

Designa bättre läkemedel

”Vi ser fram emot att fördjupa vårt arbete med Exscientia, en ledare inom att utnyttja AI för att modernisera alla aspekter av läkemedelsupptäckt och utveckling”, säger Frank Nestle, global forskningschef och vetenskapschef på Sanofi i ett pressmeddelande.

”Sanofis samarbete med Exscientia syftar till att förändra hur vi upptäcker och utvecklar nya småmolekylära läkemedel för cancer och immunmedierade sjukdomar. Tillämpning av sofistikerade AI- och maskininlärningsmetoder kommer inte bara att förkorta läkemedelsupptäcktens tidslinjer, utan kommer också bidra till att designa högre kvalitet och bättre riktade läkemedel för patienter”, fortsätter han i pressmeddelandet.

Mänskliga vävnadsprover

Samarbetet syftar till att förbättra klinisk framgång och påskynda läkemedelsupptäckter. Hellre än att använda konventionella metoder i sina preklinista studier, metoder som ofta involverar möss, testar Exscientia sina läkemedelskandidater på mänskliga vävnadsprover.

De båda bolagen ska samarbeta för att identifiera och välja ut målprojekt och använda Exscientias personliga läkemedelsplattform som möjliggör en patienten först-strategi genom att mänskliga vävnadsprover integreras tidigt i forskningen. 

Kan ge bättre noggrannhet

Exscientia ska leda läkemedelsdesign och optimeringsakriviteter fram tills en läkemedelskandidat nomineras, därefter ska Sanofi ta ansvar för preklinisk och klinisk utveckling, tillverkning och kommersialisering.

ANNONS
ANNONS

 ”Vår AI-drivna plattform kan utnyttjas för läkemedelsupptäckt, translationell forskning och utveckling, med tillämpningar som sträcker sig från att förbättra precisionsmedicinen och kvaliteten på läkemedelskandidater till berikande för patienturval i kliniska prövningar. Vårt utökade samarbete med Sanofi kommer att utnyttja bredden av vår plattform för att testa AI-designade läkemedelskandidater mot patientvävnadsmodeller, vilket kan ge mycket bättre noggrannhet än konventionella metoder som musmodeller”, säger Exscientias vd och grundare Andrew Hopkins i pressmeddelandet.

Lär mer: Sanofi förvärvar bolag med vaccinkandidat mot akne [Dagens PS]