Faktorer som kön, ålder och vikt kan påverka kan utgöra ökad risk för långtidscovid. Det visar en stor studie.

ANNONS

I studien som publicerades i Journal of the American Medical Association Internal Medicine på torsdagen, listas en rad grupper som har avsevärt större risk att drabbas.

Sjukdomar röd tråd för långtidscovid

Däribland märks exempelvis kvinnor, personer över 40, rökare och personer med övervikt. Även personer som redan innan led av olika sjukdomstillstånd som diabetes, finns med på listan, skriver Fortune Health.

En röd tråd bland övriga riskfaktorer är pre-existerande inflammation. Enligt studien kan det förlänga den akuta fasen av Covid-19 även efter tillfrisknandet. För kvinnor verkar hormoner spela roll för inflammationsstatusen.

God nyhet

Med en symptombild med allt från långvarig hosta till trötthet och domning i öronen, konstaterar man att långtidscovid inte inte är ett utan många olika tillstånd.

Den goda nyheten är att minst två vaccinsprutor tycks minska risken att drabbas. I studien har man inkluderat en ny rapport från den brittiska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån, ONS. Där har man funnit att två sprutor reducerar risken med 42 procent.

ANNONS
ANNONS

Studien består av en genomgång av 41 publicerade studier på totalt 860 000 patienter.

Läs även: Ny rapport: miljontals fick långtidscovid i Europa [Dagens PS]