Storbritanniens nationella sjukvårdssystem NHS har fått sitt IT-system utslaget i en cyberattack – och det kan ta flera veckor innan läkare kan se sina patienters journaler igen, rapporterar The Independent.

ANNONS

Oxford Health Foundation Trust har utlyst en kritisk incident och har upplyst sin personal om att nödåtgärder införs med anledning av cyberattacken mot NHS IT-system i förra veckan, som tros påverka dussintals sjukvårdsregioner.

”Cyberangrepp riktade system som används för att hänvisa patienter till vård, inklusive ambulanser som skickas, bokningar av tid utanför arbetstid, triage, vård utanför öppettider, akutrecept och säkerhetsvarningar. Det riktade sig också mot finanssystemet”, skriver Oxford Health Foundation Trust vd Nick Broughton i ett email till de anställda, rapporterar The Independent.

Tidningen skriver att det kan dröja flera veckor innan läkare åter får tillgång till sina patienters journaler. En läkare i London säger till tidningen att de hade fått höra att avbrottet till och med kunde pågå i ”månader” och att läkare inte kan komma åt eller uppdatera sina patienters journaler. NHS England har inte kommenterat tidningens uppgifter.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Larm om ransomware-attacker: ”Toppen av ett isberg” [Dagens PS]