Nu på torsdag, den 1 juli, öppnar tjänsten där du kostnadsfritt kan hämta covidbevis som visar att du är vaccinerad mot covid-19.

ANNONS

Nu blir det enklare att resa inom EU, från och med den 1 juli går det att hämta covidbevis på den digitala tjänsten Covidbevis.se.

”Ett covidbevis underlättar för resor i Europa. Du kan visa att du blivit vaccinerad mot covid-19 och uppfyller kraven som gäller i landet du reser till, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Består av QR-kod med information

Covidbeviset består av en QR-kod som snabbt kan läsas av och verifieras. Vaccinationen rapporteras in till det Nationella vaccinationsregistret inom sju dagar från det att du blivit vaccinerad.

För att få beviset på att du är vaccinerad behöver du logga in på www.covidbevis.se med e-legitimation, tjänsten öppnar den 1 juli. När du är inloggad hämtar du vaccinationsbeviset genom att spara det eller genom att skriva ut det. Om du har en digital brevlåda skickas beviset även automatiskt dit när du har hämtat det.

De utan e-legitimation

Från mitten av juli kan du även få bevis på negativt covid-19-test, förutsatt att företaget som testat dig är anslutet till Covidbevis.se. Senast den 12 augusti ska det också gå att få bevis på att man har tillfrisknat från konstaterad Covid-19, för dem som har gjort det.

Den som saknar e-legitimation kan få sitt covidbevis på vaccination genom att skriva ut en blankett som fylls i och postas till E-hälsomyndigheten. Från och med den 1 juli finns blanketten här. Observera att länken inte fungerar förrän då.

ANNONS
ANNONS

Det är inte obligatoriskt att ha covidbevis för att kunna resa inom EU, men det underlättar. En del länder kräver intyg på att du inte har Covid-19 för att du ska få resa in i landet och eftersom olika länder kräver olika intyg är det viktigt att ta reda på vad som gäller innan man reser.

Läs mer: Lungfunktion vid Covid-19 förbättras med svensk läkemedelskandidat [Dagens PS]