Den senaste vågan av covid-19 sprids snabbt till nya områden i USA. Nu uppmanar myndigheterna befolkningen till en rad åtgärder och varnar för att 100 miljoner amerikanare kan smittas i höst.

ANNONS

I USA skjuter omikronfallen i höjden med omkring 97 000 nya fall om dagen, upp från cirka 73 000 för en vecka sedan, vilket leder att försäljningen av covidmediciner skjuter i höjden.

Covid sprids i USA

Förutom nordöstra USA ökar virusfallen även i områden som de västra staterna med Kalifornien till Florida, berättar Wall Street Journal.

Immunitet hos befolkningen har hittills lyckats hålla många från att hamna på sjukhus men genom nya varianter av omikron vill myndigheterna samtidigt få människor att bära munskydd och ta boosters.

Under onsdagen uppmanade federala hälsotjänstemän människor som befinner sig i ”hot spots” att vidta försiktighetsåtgärder.

”Vi måste göra vad vi kan för att förhindra infektioner”, uppgav Ashish Jha, Vita husets covid-19 koordinator.

”Vi måste göra vad vi kan för att säkerställa att infektioner inte förvandlas till allvarlig sjukdom.”

Uppmanar till munskydd

Myndigheterna i städer med stora befolkningar som Los Angeles, New York och Chicago har på sistone uppmanat människor bära munskydd men har samtidigt inte krävt det.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt som Biden-administrationen har uppskattat att omkring 100 miljoner människor i USA kan bli smittade under den kommande hösten och vintern så har det än så länge inte satsats några pengar för att hjälpa till att bekämpa pandemin och köpa in nya vacciner till en boosterkampanj under hösten.

Den senaste utmaningen är BA.2-varianten som är betydligt mer smittsam och kringgår uppbyggda försvar i kroppen. Nästan hälften av de nya fallen i USA uppskattas vara orsakade av BA.2

Läs även: Folkhälsomyndigheten: Ny smittopp väntas i mitten av maj [Dagens PS]