Dagens PS

Covid-19 dödar fortfarande en person var fjärde minut

Fortfarande är det många som dör av covid-19, ändå vill inte längre många länders ledare vidta förebyggande åtgärder
Fortfarande är det många som dör av covid-19, ändå vill inte längre många länders ledare vidta förebyggande åtgärder. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 24 maj 2023

Efter mer än tre år är inte längre covid-19 en global hälsokris, trots det dör fortfarande minst en människa av sjukdomen var fjärde minut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns fortfarande obesvarade frågor om hur vi ska handskas med covid-19-viruset, vilket gör att immunförsvagade och människor i länder med låg vaccinationsgrad kan bli sjuka, det rapporterar Bloomberg.

Tredje största dödsorsaken

Nyckelfrågan är hur vi ska handskas med ett virus som är ganska ofarligt för de flesta, men väldigt farligt för en del, och den delen är mycket större än många inser.

Covid-19 orsakar fortfarande många dödsfall, förra året var det den tredje största dödsorsaken i USA, efter hjärtsjukdomar och cancer.

Trots det här jobbar inte politiker för att minska risken genom obligatorisk vaccinering eller krav på munskydd i slutna utrymmen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kan inte stoppa huvudet i sanden

“Den allmänna önskan i världen är att gå bortom pandemin och lägga covid bakom oss, men vi kan inte stoppa huvudet i sanden”, säger Ziyad Al-Aly till Bloomberg.

Han är chef för Clinical Epidemiology Center vid Veterans Affairs St. Louis Health Care System i Missouri, USA, och säger vidare att covid fortfarande infekterar och dödar många, men att vi har medel för att minska dödsfallen.

Tidigare i maj deklarerade Världshälsoorganisationen, WHO, att covid-19 inte längre utgör en nödsituation, men många länders regeringar hade redan innan det lättat på restriktioner.

Vill inte vidta förebyggande åtgärder

Efter att i början av pandemin ha spenderat mycket på pandemiåtgärder vill inte längre globala ledare vidta förebyggande åtgärder som deras befolkningar inte längre har tålamod med.

Samtidigt fortsätter den infektion som hittills har orsakat 20 miljoner dödsfall över hela världen att spridas.

ANNONS

Det finns ingen långsiktig, global plan för att skydda utsatta och se till så att pandemin inte väcks till liv igen.

Vaccinvägran gav en massa fler dödsfall

I utvecklade länder där vaccin blev tillgängligt mindre än ett år in i pandemin vägrade vissa människor vaccinera sig. I USA ledde det till 300 000 extra dödsfall.

“Vi vet att politisering av folkhälsan är en av pandemins tragedier. Politiska ledare utnyttjade sina åtgärder, inte bara för att främja folkhälsan utan för att föra fram sitt eget narrativ och öka sitt eget stöd”, säger Ziyad Al-Aly till Bloomberg.

Politik hämmar globalt samarbete

Även den globala samordningen i kampen mot covid-19 har hämmats av politik. Kinas vägran att låta oberoende experter få tillgång till marknaden i Wuhan eller till Wuhans virusinstitut skapade diplomatisk spänning.

Linda Wang, virolog och chef för programmet för infektionssjukdomar vid Duke-NUS Medical School i Singapore, säger att kinesiska representanter i dag inte deltar i många globala förberedelseinsatser.

“Det hindrar akademiskt samarbete, och Kina/USA-samarbetet är nästan noll. Med dessa två supermakter, om de inte samarbetar, hur kan vi säga att världen är redo för nästa sjukdom?”, säger hon till Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nästa pandemi kan bli mer dödlig än covid-19 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS