Centerpartiet anser att det är fel att vissa läkare inte får lika bra betalt för digitala vårdbesök. En ledande politiker i partiet menar att det rör sig om tusentals läkare.

ANNONS

Enligt partiet har 1 000 läkare och 1 500 fysioterapeuter idag inte rätt till ersättning för digitala vårdbesök. De så kallade taxeläkarna ingår inte i upphandlingar och får en ersättning bestämd av regeringen, men digitala vårdbesök ingår inte.

”Det är orimligt att vissa vårdgivare idag inte får ersättning för ett digitalt besök, trots att patienter kan få en fullt likvärdig behandling”, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare till partiets hemsida.

Det här blir extra märkbart under coronatider.

”Vi måste omedelbart ändra på taxeläkarnas ersättning. Vi kan inte ha ett system där vissa grupper får mindre betalt för ett digitalt besök än andra. Självklart ska svenska vårdgivare kunna erbjuda behandlingar digitalt när det är fullt möjligt – särskilt i tider av virusutbrott när många försöker undvika kontakt med andra människor”, säger Anders W Jonsson.

Centerpartiet har presenterat sitt förslag för regeringen.

ANNONS
ANNONS

”Vi har tydligt förklarat för regeringen att systemet måste ändras. Vi kommer att driva på för att Sverige ska få ett mer jämlikt ersättningssystem, även när det gäller digital vård. Det skulle gynna såväl patienter som vårdgivare”, säger Anders W Jonsson.