Budet på läkemedelsbolaget Sobi får aktiemarknaden att reagera – bolagets aktie stiger över budpriset och drar med resten av hälsosektorn upp.

ANNONS

Under torsdagsmorgonen framkom att Aurora Investment och Advent International Corporation lägger ett bud på läkemedelsbolaget Sobi på 235 kronor per aktie, vilket Dagens PS rapporterat om.

Budet rekommenderas av Sobis styrelse, och värderar bolaget till 69,4 miljarder kronor.

För lågt bud enligt flera

Reaktionerna på budet lät inte vänta på sig, bland annat var analyshuset Pareto snabbt ute och tyckte att budet var för lågt.

”Det är ju roligt att Pareto tycker att vi är värda mer. Men vi tycker att det här budet väl reflekterar det värde vi ser i bolaget i dag”, säger Sobis ordförande Håkan Björklund.

Det tycker också Carl Armfeldt, förvaltare på TIN Fonder. I en intervju med Dagens industri sågar han de nuvarande ägarna Investor och AP4 som tackat ja till budet.

ANNONS
ANNONS

”De visar tyvärr en visionslös vy på svenskt näringsliv. Det känns konstigt på många nivåer att säga ja till ett extremt lågt pris för ett bolag som kan stå starkt på egna ben”, säger han till Di.

Marknaden tyckte också att budet var för lågt – Sobis aktie steg snabbt till över budpriset och handlades vid 11.20-tiden upp 24 procent till ett pris av 239 kronor per aktie. Budet ligger på 235 kronor per aktie.

Kan leda till budstrid

Di spekulerar också i om det kan leda till att en annan aktör kan ge sig in i en budstrid om Sobi – vilket i så fall skulle välkomnas av Sobis ordförande Håkan Björklund.

”Det står naturligtvis vem som helst fritt att komma med ett konkurrerande bud”, säger han till Di.

I åtagandet ingår att Investor och Fjärde AP-fonden kommer tacka nej till andra bud som inte motsvarar eller överstiger 251 kronor.

ANNONS
ANNONS

Budet på Sobi gör att hela hälsosektorn lyfter på börsen. Sektorn dominerar både large-, mid- och smallcaplistorna på Stockholmsbörsen, skriver Dagens industri.

Medicinteknikbolaget Elekta skuggade Sobi på largecap-listan och var vid 11.20-tiden upp 4,2 procent. På midcaplistan toppade Hansa Biopharma med en uppgång på 9,95 procent och på smallcap-listan var Moberg Pharma upp 10,1 procent.

Läs mer: Bud på Sobi värt drygt 69 miljarder kronor