Dagens PS

Brexit: Dement kvinna riskerar utvisning från Sverige

En sängliggande, dement kvinna på ett demensboende i Sverige (inte boendet på bilden) riskerar tvångsavvisning på grund av Brexit
En sängliggande, dement kvinna på ett demensboende i Sverige (inte boendet på bilden) ska nu utvisas till Storbritannien. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 feb. 2023Publicerad: 13 feb. 2023

En 74-årig brittisk kvinna med Alzheimers riskerar att deporteras från Sverige på grund av att hon inte kunnat färdigställa dokument som krävs efter Brexit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En sängliggande, dement, brittisk kvinna på ett demensboende i Sverige riskerar tvångsavvisning, det rapporterar The Guardian.

Sliter isär en familj

Kvinnan, Kathleen Poole, saknar ett giltigt pass och de finansiella rapporter som krävs enligt nya Brexit-regler.

Hon kan inte flytta, men poliser har varit på hennes demensboende och gått igenom hennes garderob och frågat vårdpersonalen om hennes personliga ägodelar.

“Jag är förkrossad och arg. Det är omänskligt att flytta en person som har Alzheimers och är för sjuk för att ens ta hand om sig själv. Det är en skam att det ens tagits upp och att det har gått så långt som utvisning. Inga ord kan ens beskriva detta och att slita isär vår familj är fruktansvärt”, säger hennes son Wayne till The Guardian.

ANNONS

Senaste nytt

Ville vara nära son och barnbarn

Kathleen Poole och hennes nu bortgångna man flyttade till Sverige för att vara nära sonen Wayne och hans familj.

Hon utvecklade Alzheimers vid 63 års ålder och har bott på ett demensboende de senaste tio åren, nu är hon spå pass dålig att hon inte kan äta själv, hon kan inte heller tvätta sig, ta sig ur sängen eller tala.

ANNONS

Hon hade permanent uppehållstillstånd i Sverige och ett personnummer som bevisade att hon hade rätt att vara i landet, men när Brexit trädde ikraft behövde hon ansöka om ny uppehållsstatus.

Hennes ansökan avslogs eftersom hon saknade pass. Hennes svärdotter Angelica berättar att eftersom Kathleen Poole inte kan lämna sin säng behövde hon inte skaffa ett pass.

Beordrades att lämna Sverige

I september fick familjen ett brev som beordrade henne att lämna Sverige och när familjen, som saknar fullmakt, inte kunde tillhandahålla de dokument som behövs dök polisen upp på demensboendet.

“Jag är så arg. Det är skamligt och löjligt att detta händer efter 18 år i landet, allt på grund av Brexit”, säger Angelica till The Guardian.

Uppmanar Storbritannien och EU att ingripa

Labour-parlamentarikern Hilary Benn, tidigare ordförande för underhusets utskott för Brexit, har uppmanat Storbritannien och EU att ingripa skyndsamt.

“Detta är chockerande och jag kan inte förstå varför de svenska myndigheterna hotar att avlägsna Mrs Poole”, säger hon till The Guardian.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tuffa krav för EU-affärer jobbigt för britterna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS