Bico har ingått avtal om förvärv av Biosero, en ledande aktör inom mjukvara för automatisering av arbetsflöden och uppkopplad labbmiljö.

ANNONS

Bico Group AB har ingått avtal om förvärv av samtliga utestående aktier i Biosero Inc. till ett bolagsvärde om 165 miljoner amerikanska dollar, drygt 1,5 miljarder kronor.

Bioseros mjukvarukapacitet ger Bico omedelbara synergier och kommer göra det möjligt för Bico att erbjuda sina kunder lösningar för uppkopplade, helautomatiserade arbetsflöden genom att använda en kombination av teknik och produkter från produktportföljen kombinerat med Bioseros mjukvarulösningar.

Potential till nya ordrar

På kort till medellång sikt har affärssynergierna potential att skapa stora ordrar som är relaterade till automatiserade arbetsflöden. Under en period på tre år kommer Bico också investera 20 miljoner amerikanska dollar, motsvarande nästan 183 miljoner kronor, för att ytterligare skynda på Bioseros agenda att expandera till nya marknader.

Biosero är baserat i San Diego, USA, och har 75 medarbetare. Bolaget erbjuder mjukvarulösningar och tjänster som möjliggör sömlös laboratorieautomation för smarta, uppkopplade arbetsflöden. Lösningarna kan ha stor effekt på alla Bicos industriella ekosystem som exempelvis vävnadsteknik, diagnostik, cellinjeutveckling och multiomik.

Betydande strategiskt steg

Under 2021 förväntas Bioseros intäkter uppgå till 26 miljoner dollar, motsvarande cirka 237 miljoner kronor. Bolagets ebitda-marginal överstiger 25 procent.

ANNONS
ANNONS

”På Bico är vi fast beslutna om att nyttja våra teknologier inom biokonvergens för att utveckla smarta, automatiserade och hållbara lösningar för våra kunder och därigenom revolutionera hälsovårdsindustrin. Med Biosero tar vi ett betydande och strategiskt steg i att utöka vår portfölj med smarta kombinerbara mjukvarusystem för att möjliggöra automatiserade system. Bioseros mjukvaruplattform kommer binda samman vår omfattande portfölj av hårdvaruinstrument och lösningar och koppla samman våra framstående hårdvaruteknologier som vi förvärvat över åren. Genom förbättrad verkansgrad och effektivitet leder detta till bättre och snabbare beslutsfattande för våra kunder och bidrar till att lösa de moderna sjukvårdsutmaningar vi står inför”, säger Bicos vd och medgrundare Erik Gatenholm i ett pressmeddelande.

Läs mer: Bico tilldelas utmärkelsen SwedenBio Award 2021 [Dagens PS]