Dagens PS

AstraZenecas covidvaccin i nya tester – mot cancer

AstraZenecas covidvaccin
Teknologi i AstraZenecas covidvaccin ska nu testas mot cancer. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 sep. 2021Publicerad: 03 sep. 2021

AstraZenecas covidvaccin kan leda till ett cancervaccin, menar företaget och forskare från Oxford University som nu ska inleda en studie på människor.

ANNONS
ANNONS

Forskarna från Oxford University och AstraZeneca som utvecklat företagets covidvaccin har utvecklat ett terepeutiskt cancervaccin med två doser, byggt på teknologin som plockats fram i arbetet med vaccinet mot covid-19, rapporterar Bloomberg.

Tidiga försök på djur har visat lovande resultat, och nu inleds de första testerna på människor, skriver forskarna i en studie publicerad i Journal for ImmunoTherapy of Cancer på fredagen. Testerna som gjorts på möss visar på minskad storlek i tumörer och högre överlevnadschanser.

Vaccinforskningen har tagit stora steg framåt i och med de stora satsningar som gjorts i samband med coronapandemin. Krisen har gjort att tekniker som messenger-RNA, som aldrig tidigare använts i en marknadsförd produkt, kunnat nå stora framgångar och visat potential för att hantera andra sjukdomar, som till exempel cancer.

Det nya cancervaccinet baserat på AstraZenecas covidvaccin ska testas på 80 patienter med cellulär lungcancer använder sig av vektorn från covid-19-vaccinet för att transportera genetisk kod som ska provocera immunförsvaret att attackera två typer av proteiner som är vanliga på ytan av många cancerceller.

Teknologin har visat sig generera starka T-celler, vilket krävs när kroppen ska angripa tumörer, skriver Bloomberg.

“Denna nya vaccinplattform har potential att revolutionera cancerbehandlingen”, säger Adrian Hill, direktör vid Jenner Institute på Oxford University.

Läs även: Intäktstillväxt för Astra Zeneca första halvåret 2021

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS