Astra Zeneca har hittills förbundit sig att sälja sitt covid-19-vaccin till självkostnad men nu säger läkemedelsbolaget att de ska börja sälja vaccinet med vinst.

ANNONS

Astra Zeneca vill nu börja tjäna pengar på sitt vaccin mot covid-19 och avsluta den försäljning till självkostnadspris som utlovats under pandemin. Det skriver Wall Street Journal.

Det Svensk-brittiska läkemedelsbolaget säger att det ideella tillvägagångssättet kommer avslutas under 2022 och att bolaget kommer börja sluta nya avtal som möjliggör en förtjänst på covid-19-vaccinet. Bolaget förväntar sig att kunna få visst resultatbidrag från nya beställningar under det fjärde kvartalet i år. Under det tredje kvartalet i år genererade vaccinet 1,05 miljarder dollar (cirka 9 miljarder kronor) i intäkter.

Andra bolag tjänar flera miljarder dollar

Astra Zeneca har länge sagt sig vilja sträva efter att så småningom kunna göra en vinst på sitt vaccin mot covid-19. Bolagets vaccin var ett av de första vaccinen mot sjukdomen som godkändes för akutanvändning i stora delar av världen, tillsammans med Pfizer Biontechs och Modernas covid-19-vaccin.

De bolagen satsade på att tjäna pengar på sina vaccin från början och har tjänat flera miljarder dollar i vinst. Tidigare i november meddelade Pfizer att vaccinintäkterna på cirka 24 miljarder dollar (nästan 206 miljarder kronor) var det största bidraget till bolagets försäljning under årets tredje kvartal.

Nettoförlust trots ökade intäkter

Trots att Astra Zeneca tidigare i år har kämpat med produktionsproblem har bolaget fortsatt att pumpa ut vaccindoser runt om i världen. Bolagets vaccin har inte godkänts för användning i USA, men bolaget har sagt att det så småningom ska söka fullständigt tillstånd från det amerikanska läkemedelsverket, FDA.

ANNONS
ANNONS

Trots ökade intäkter rapporterade Astra Zeneca på fredagen en nettoförlust för det tredje kvartalet då förvärvet av Alexion Pharmaceuticals, som nyligen genomfördes, ökade kostnaderna för forskning och utveckling och drog ned intäkterna.

Läs mer: Astra Zeneca rasar – svårt för vaccintillverkare [Dagens PS]