Astra zeneca har utökat sitt samarbetsavtal med koreanska Samsung Biologics som nu ska börja tillverka antikroppsläkemedlet Evusheld.

ANNONS

Samsung Biologics och Astra Zeneca ingick för drygt ett år sedan ett samarbetsavtal som innebär att Samsung Biologics ska tillhandahålla storskalig kommersiell tillverkning av läkemedelssubstanser i sin anläggning Plant 3, samt stödja Astra Zenecas biologiska läkemedel. Det avtalet är värt cirka 330,8 miljoner dollar, drygt 3 miljarder kronor.

”Detta långsiktiga partnerskap med Samsung Biologics stärker vår tillverkningskapacitet och säkerställer att vi är väl positionerade för att fortsätta leverera vår spännande portfölj av nya och etablerade biologiska läkemedel till patienter, med kvalitet, snabbhet och effektivitet”, sade Pam Cheng, EVP Global Operations och IT vid AstraZeneca då i ett pressmeddelande.

En värdefull partner

Det nu utökade avtalet uppskattas vara värt 380 miljoner dollar, drygt 3,45 miljarder kronor. antikroppsläkemedlet Evusheld, som Samsung Biologics nu ska tillverka, kombinerar de två långtidsverkande antikropparna tixagevimab och cilgavimab och kan förhindra covid-19-infektioner.

”Vi är glada över att fortsätta utöka vårt strategiska samarbete med AstraZeneca, en värdefull partner som vi själva har sett har ett starkt engagemang för att rädda patienters liv”, säger Samsung Biologics vd John Rim i ett pressmeddelande.

”Vi kommer att stödja våra kunder genom att ta fram innovativa lösningar på en rad sjukdomar, särskilt under denna tid då det behövs som mest, och tillsammans hitta sätt att påskynda leveransen av avgörande behandlingar till marknaden”, fortsätter han i pressmeddelandet.

Lösa problemet med covid-19

Det utökade avtalet innebär också att Samsung Biologics, från och med nästa år, ska börja tillverka Astra Zenecas cancerläkemedel Imfinzi.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer snabbt att lösa problemet med covid-19, som allvarligt hotar folkhälsan runt om i världen och bidra till att förändra patienters liv genom att tillhandahålla innovativa läkemedel mot cancer till världen snabbare”, säger Kim Sang-pyo, vd för AstraZeneca Korea till The Korea Herald.

Läs mer: Astra Zenecas nya läkemedel mot covid-19 tillverkas i Sverige [Dagens PS]