Dagens PS

Astra stäms efter dödsfall - fick bolagets vaccin

Två stämningsansökningar har lämnats in mot Astra Zeneca för skadliga reaktioner på bolagets vaccin mot covid-19
Två stämningsansökningar har lämnats in mot Astra Zeneca för skadliga reaktioner på bolagets vaccin mot covid-19. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 aug. 2023Publicerad: 24 aug. 2023

Två stämningsansökningar har lämnats in mot Astra Zeneca, den ena från maken till en kvinna som dog efter att ha fått bolagets vaccin mot covid-19. Detta är de första, av dussintals möjliga stämningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storbritannien var först ut att lansera Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i början av 2021, på grund av risken för blodproppar begränsades senare användningen för personer under 40, det rapporterar Reuters.

Har 50 klienter till

I mars 2021 dog Anish Tailors hustru efter att ha fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin. Den 4 augusti lämnade han in ett produktansvarsanspråk mot Astra Zeneca till Londons High Court.

Hans advokat, Peter Todd, vid advokatfirman Scott Moncrieff & Associates, säger till Reuters att han har nästan 50 klienter till som kommande månader formellt kommer stämma Astra Zeneca.

“Patientens säkerhet är vår högsta prioritet och tillsynsmyndigheter har tydliga och stränga standarder för att säkerställa säker användning av alla läkemedel, inklusive vacciner”, säger en talesperson för Astra Zeneca i ett uttalande, skriver Reuters.

Bolaget tillägger i uttalandet att de känner sympati med alla som förlorat nära och kära eller som har rapporterat hälsoproblem.

Har 40 klienter till

Astra Zeneca står även inför en liknande rättegång gällande Jamie Scott. Efter att han vaccinerats med bolagets vaccin fick han diagnosen vaccininducerad trombotisk trombocytopeni, som kan orsaka en dödlig blodpropp.

ANNONS

Han lämnade in en produktansvarsstämning mot Astra Zeneca på måndagen.

Jamie Scott representeras av advokatbyrån Hausfeld, som säger att de även representerar cirka 40 andra individer eller familjer.

Enligt Sarah Moore, advokat på Hausfeld, har Jamie Scott “lidit livsavgörande skador som allvarligt har påverkat inte bara honom, utan även de nära honom”, skriver Reuters.

Enligt offentligt tillgängliga domstolsprotokoll är de här två fallen de första stämningarna i Storbritannien som handlar om skadliga reaktioner på ett vaccin mot covid-19.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Astra Zeneca-vd: Vårt vaccin räddade en miljon Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS