Astra Zenecas nyligen förvärvade dotterbolag Alexion ska förvärva Caelum Biosciences i en affär värd upp till 500 miljoner dollar.

ANNONS

Astra Zenecas dotterbolag Alexion har använt sin option för att förvärva återstående aktier i Caelum Biosciences och därmed utöka sin tillgång till behandlingar för sällsynta sjukdomar. Genom förvärvet får Astra Zeneca tillgång till läkemedlet Cael-101 mot den sällsynta sjukdomen AL-amyloidos.

Den ovanliga sjukdomen AL-amyloidos orsakas av defekta plasmaceller i benmärgen som producerar abnormala antikroppar, eller immunoglobuliner, som aggregeras och bildar amyloider som kan samlas på vävnader och organ.

Sjukdomen drabbar organ i hela kroppen och orsakar betydande organskador, särskilt på hjärta och njurar, som kan bli dödliga. Cirka 20 000 personer i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och USA lever med sjukdomen.

Har fått status som särläkemedel

Läkemedlet Cael-101 befinner sig i klinisk fas 3 och har fått särläkemedelsstatus i EU och USA. I somras gav den amerikanska läkemedelsmyndigheten läkemedlet så kallad snabbgranskningsstatus.

”Med en medianöverlevnadstid på mindre än 18 månader efter diagnosen finns det ett akut behov av nya behandlingar för denna förödande sjukdom. Cael-101 har potentialen att bli den första behandlingen för att rikta in sig på och avlägsna amyloidavlagringar från organvävnader, förbättra organfunktionen och i slutändan leda till längre liv för dessa patienter,” säger Alexions vd Marc Dunoyer i ett pressmeddelande.

Option att förvärva resten av aktierna

År 2019 förvärvade Alexion en minoritetspost i Caelum Biosciences, med en option att förvärva återstoden av aktierna. Alexion konsoliderar Caelum med ett värde om 150 miljoner dollar, cirka 1,3 miljarder kronor.

Förvärvet väntas genomföras den 5 oktober 2021, då ska Alexion betala det överenskomna optionspriset på 1,3 miljarder kronor, med potential för ytterligare betalningar på upp till 350 miljoner dollar, drygt 3 miljarder kronor, om vissa kommersiella och regulatoriska milstolpar uppnås.

ANNONS
ANNONS

Astra Zenecas förvärv av Alexion annonserades i december 2020 och slutfördes i juli 2021.

Läs mer: Astra Zeneca – goda studieresultat för två cancerläkemedel [Dagens PS]