Apkoppor härjar i Storbritannien, men nu har smittan även konstaterats i  Australien, Nordamerika, Europa och i Sverige. Enligt Aftonbladet klassar den svenska regeringen apkoppor som en allmänfarlig sjukdom och WHO kallar till krismöte.

ANNONS

Apkoppor är ett virus som överförs till människor från djur. Symptomen liknar symptomen vid smittkoppor men sjukdomen är mindre allvarlig, det skriver Världshälsoorganisationen, WHO.

Aftonbladet konstaterar dock att WHO nu kallar till krismöte och att den svenska regeringen klassar apkoppor som en allmänfarlig sjukdom efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Det var på torsdagen det första svenska fallet upptäcktes i Stockholmsregionen, en person som nu får vård men som uppges inte vara allvarligt sjuk. Det är oklart var patienten blivit smittad.

I Storbritannien har elva nya fall konstaterats på fredagen, vilket innebär att landet nu har 20 bekräftade fall och fått uppleva mer än en fördubbling av fallen på mindre än en vecka.

De första symptomen på apkoppor inkluderar feber, huvudvärk, ryggvärk, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, frossa och utmattning, även hudutslag kan utvecklas. Människor brukar återhämta sig efter två till fyra veckor, det skriver The Guardian.

Förekommer mest i Afrika

Smittan förekommer främst i Central- och Västafrika och ofta i närheten av tropiska regnskogar, men den förekommer nu också allt mer i stadsområden. Flera djur kan bära på viruset, både en rad gnagare och flera primater.

ANNONS
ANNONS

Viruset som ger apkoppor tillhör virussläktet orthopoxvirus i virusfamiljen poxvidridae. Apkoppor diagnosticerades hos människor för första gången på 1970-talet i demokratiska Republiken Kongo, sedan dess har fall hos människa rapporterats i 11 afrikanska länder.

Sedan 2017 har över 500 misstänkta fall rapporterats i Nigeria, och över 200 bekräftade fall, dödligheten har legat på cirka 3 procent, fler fall fortsätter att rapporteras in.

Första fallen utanför Afrika

De första fallen av apkoppor utanför Afrika rapporterades 2003 i USA, det kopplades till kontakt med infekterade hundar som hade inhysts med gambiska råttor som importerats från Ghana, utbrottet ledde till 70 fall av apkoppor i landet.

Bland annat rapporterades år 2018 apkoppor hos resenärer från Nigeria till Israel och till Storbritannien 2018, 2019, 2021 och i år. I år har även flera fall av apkoppor rapporterats i från flera länder utanför Afrika och studier pågår för att förstå infektionskällorna.

Europa, Nordamerika och Australien

I Storbritannien pågår utredning av var de smittade personerna kan ha kommit i kontakt med apkoppor. CNBC skriver att hälsomyndigheter i USA på onsdagen bekräftade att ett fall av apkoppor konstaterats i Massachussetts och att det är det första fallet i landet på över ett år.

Kanada bekräftade i går att två fall av apkoppor konstaterats i Quebec, det skriver Global News.

På onsdagen konstaterades också fall i Spanien, och Portugal och nu har även fall av apkoppor rapporterats från Australien, Frankrike, Italien och Sverige, det rapporterar BBC.

ANNONS
ANNONS

Ett fall i Sverige

I Sverige har ett fall konstaterats, det meddelar Folkhälsomyndigheten. Myndigheten skriver att kunskapen om hur sjukdomen sprids är ofullständig men den vanligaste smittvägen är kontakt med djur, smittan kan dock även spridas mellan människor och den kan överföras sexuellt. När smittan har överförts sexuellt kan blåsor på könsorganen och runt analöppningen uppstå.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inte någon specifik behandling mot apkoppor, men i Storbritannien erbjuder myndigheterna smittkoppsvaccin till viss sjukvårdspersonal och andra som kan ha utsatts för smitta, det rapporterar Reuters.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Omikron i hjortar kan ge nya virusvarianter [Dagens PS]