Omikron har hittats i vitsvanshjortar i New York och nu finns oro bland forskare för att dessa hjortar kan bli värdar för nya virusvarianter.

ANNONS

Det finns cirka 30 miljoner vitsvanshjortar i USA. I prover från 131 vitsvanshjortar som fångats på Staten Island i New York hittades antikroppar not viruset hos 15 procent, vilket antyder att hjortarna har haft en coronavirusinfektion och kan infekteras igen med nya varianter, det menar forskare vid Pennsylvania State University.

”Cirkulation av viruset i en djurpopulation ökar alltid möjligheten att åter infektera människor, men ännu viktigare ger det fler möjligheter för viruset att utvecklas till nya varianter”, säger Suresh Kuchipudi, veterinärmikrobiolog vid Pennsylvania State till Reuters.

Vaccinet kan behöva ändras

Han tillade att om viruset muterar helt kan det undgå det nuvarande vaccinskyddet så att vaccinet behöver ändras. Det finns inget bevis för att djur smittar människor med viruset, men enligt USA:s jordbruksdepartement, rapporteras de flesta infektionerna med coronavirus hos arter som har haft nära kontakt med en covid-19-infekterad person.

I Augusti rapporterade USA:s regering att världens första fall av covid-19 hade hittats i vilda rådjur i Ohio, tidigare hade covid-19 hittats i andra djur, däribland hundar och katter.

Den amerikanska vitsvanshjorten inplanterades i Finland på 1930-talet där jägare nu fäller många vitsvanshjortar varje år. Enligt Jägarexamen online kan denna hjortart ibland även hittas i den nordligaste delen av Sverige, nära gränsen till Finland.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: Då är omikron livshotande [Dagens PS]