Dagens PS

AI-system bearbetar tal som mänskliga hjärnor

Med elektroder på försökspersoners huvuden (dock ej personen på bilden) har forskare mätt hjärnvågor och jämfört dem med hur AI-system tolkar signaler. 
Med elektroder på försökspersoners huvuden (dock ej personen på bilden) har forskare mätt hjärnvågor och jämfört dem med hur AI-system tolkar signaler. (Foto: Wikimedia Commons/Simon Fraser University - Communications & Marketing)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 maj 2023Publicerad: 05 maj 2023

Forskare har funnit att AI-system bearbetar signaler på liknande sätt som en mänsklig hjärna tolkar tal, något som skulle kunna hjälpa till i förståendet av hur AI fungerar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ny forskning vid University of California, Berkeley, i USA, mätte forskare med hjälp av elektroder på försökspersoners huvuden hjärnvågor medan de lyssnade på stavelsen, “bah”, det skriver Neuroscience News.

Liknande saker blir kodade

Sedan jämförde forskarna hjärnaktiviteten med de signaler som produceras av system för artificiell intelligens, AI, som tränats att lära sig engelska.

Forskarna fann att AI-system kan bearbeta signaler på ett sätt som är påfallande likt hjärnans sätt att tolka tal.

Gasper Begus, biträdande professor i lingvistik vid University of California, Berkeley, och huvudförfattare till studien säger att formerna på hjärnans och AI:ns signaler är anmärkningsvärt lika.

“Det säger dig att liknande saker blir kodade, att bearbetningen är liknande”, säger han till Neuroscience News.

När graferna av hjärnans och AI:ns signaler jämförs bredvid varandra är likheten slående. Gasper Begus förklarar att datan inte har justerats.

ANNONS

Senaste nytt

Begränsad förståelse trots framstegen

ANNONS

På senare tid har AI-system utvecklats snabbt, sedan ChatGPT kom förra året har AI-verktyg förutspåtts revolutionera arbetet för miljontals människor.

Trots AI-systemens revolutionerande framsteg har forskare dock haft begränsad förståelse för exakt hur de AI-verktyg de skapar verkligen fungerar.

Riktmärket för att mäta ett AI-systems intelligens har varit en fråga och ett svar i ChatGPT, men vad som händer mellan de stegen har varit dolt.

Ta reda på hur de fungerar

När de här systemen blir en del av vårt dagliga liv, inom områden från hälsovård till utbildning, är det viktigt att veta hur och varför de tillhandahåller den information de gör och hur de lär sig.

Gasper Begus och hans medförfattare Alan Zhou vid Johns Hopkins University och T. Christina Zhao vid University of Washington, tillhör den grupp forskare som försöker ta reda på det.

Tog hjälp av lingvistiken

För att försöka hitta ett svar vände sig Gasper Begus till lingvistiken, som han är utbildad inom. Han förklarar att när vi lyssnar på tal kommer ljudet in i örat och omvandlas till elektriska signaler.

ANNONS

Sedan färdas de elektriska signalerna genom hjärnstammen och till andra delar av hjärnan.

I experimentet med elektroderna spårade forskarna signalens väg i hjärnan genom att ett enda ljud upprepades 3 000 gånger, de fann att hjärnvågorna för tal noga följde språkets faktiska ljud.

Kan hjälpa forskarna förstå AI-systemen

Forskarna spelade även upp samma inspelade “bah”-ljud genom ett AI-system som kan tolka ljud, de mätte de överensstämmande vågorna och dokumenterade dem när de inträffade.

Tidigare har forskningen krävt extra steg för att kunna jämföra vågorna från hjärnan med vågorna från maskiner.

Att kunna studera vågorna i sin råa form kommer kunna hjälpa forskarna att förstå och förbättra hur AI-system lär sig och allt mer spegla mänsklig kognition, det menar Gasper Begus.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, teknik och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: AI-system kan läsa tankar i en magnetkamera

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS