Dagens PS

2 377 amerikaner smittade med farlig svamp 2022

I USA upptäcktes förra året 2 377 fall av den potentiellt dödliga svampen Candida auris, de flesta fallen har upptäckts på sjukhus
I USA upptäcktes förra året 2 377 fall av den potentiellt dödliga svampen Candida auris, de flesta fallen har upptäckts på sjukhus. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 apr. 2023Publicerad: 11 apr. 2023

Forskare tror att det är det allt varmare klimatet som gör att en svamp som kan vara dödlig just nu snabbt sprider sig i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I HBO-serien “The Last of Us” sprider sig parasitsvampar bland människor. Parasitsvampen Cordyceps finns på riktigt och i serien har den spridit sig från myror till människor, det rapporterar Aftonbladet.

En annan svamp hotar

I verkligheten är det dock inte Cordyceps som hotar oss, som Dagens PS tidigare rapporterat heter den svamp som nu sprider sig i USA Candida auris. Där upptäcktes 2 377 fall förra året.

Forskarna tror att anledningen till att svampen plötsligt börjat smitta människor är den globala uppvärmningen, som gjort att den långsamt kunnat vänja sig vid högre temperatur och nu kan överleva i våra kroppar.

För den som är frisk är inte Candida auris farlig, men för personer med nedsatt immunförsvar, som vårdas efter en operation eller genomgår en cancerbehandling kan den vara dödlig.

De flesta amerikanska fallen har upptäckts på sjukhus och om svampen kommit in på ett sjukhus är den svår att få bort.

Endaste ett fåtal fall I Sverige

Svampen smittar via hudkontakt eller kontakt med en kontaminerad yta och i de flesta fall har den varit resistent mot existerande behandling.

ANNONS

I Sverige har hittills endast ett fåtal fall upptäckts, men det kan finnas fler fall eftersom smittan inte är anmälningspliktig.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svampinfektioner – ett växande hot mot vår hälsa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS