Dagens PS

Det inre barnet gör chefen

En bild på två kvinnor som samtalar vid ett skrivbord på en arbetsplats och en bild på en ung flicka som tittar ut genom ett fönster.
Hur du blir som vuxen kan spåras tillbaka till dina första levnadsmånader. (Foto: Amy Hirschi, Unsplash och Kelly Sikkema, Unsplash)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Har du svårt med auktoriteter? Fungerar du dåligt under press? Får du lätt ångest? Det kan bero på din barndom. Men det kan fixas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur vi fungerar som vuxna beror i hög utsträckning på vad vi var med om som barn. Inte minst hur vi blev behandlade av våra föräldrar och andra närstående.

För att förstå detta bättre har Fortune under fyra år granskat 1 200 studier för att undersöka varifrån våra instinkter och beteenden kommer och hur vi kan förbättra dessa. 

Målet har varit att framförallt ta reda på hur chefers ledarskap påverkas av barndomen. 

Formas väldigt tidigt

Det de kom fram till var att vår personlighet formas väldigt tidigt. De relationer vi har redan vid nio månaders ålder är relaterade till senare attityder mot auktoritet, vilket kan påverka hur vi hanterar exempelvis överordnade.

Hur vi tenderar att uppleva ångest kan spåras tillbaka till kvaliteten på våra föräldrarelationer under de första tre åren.

Anledningen till att dessa tidiga upplevelser är så inflytelserika är att de neurala banorna som bildas av våra tidigaste erfarenheter utgör grunden för alla senare banor. Något som betyder att tidiga upplevelser likt en dominoeffekt påverkar alla efterföljande. 

ANNONS

Senaste nytt

Kan också leda till fysisk ohälsa

Fortunes studie är inte den enda som visar tydliga kopplingar mellan barndomens upplevelser och hur vi blir som vuxna. En annan är The ACE Study.

ANNONS

Den visade att svåra barndomsupplevelser ledde till psykisk ohälsa – allt från mild ångest eller depression till mer allvarliga tillstånd och personlighetsstörningar.

Men den visade också en koppling till fysisk ohälsa, bland annat kärlsjukdom, cancer, typ 2-diabetes och svår övervikt.

Ändra invanda beteendemönster

Hur hanterar du då barndomens trauman?

Enligt Fortunes studie gäller det att identifiera hur oönskade reaktioner kan kopplas till specifika händelser i barndomen.

Men istället för att försöka ändra sitt beteende, bör fokus ligga på att förhindra gamla invanda beteendemönster och reaktioner från att aktiveras och att istället skapa nya sundare reaktioner.

Läs även:

Destruktiva chefer: Så hanterar du dem. Dagens PS

Trötta chefen fick AI-hjälp – då gick det bättre. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
Chefslinjen, bara för chefer

Chefslinjen, bara för chefer. Med Unionen Chef har du alltid någon att fråga. Vi ger snabba svar på alla de frågor du har som chef och om de villkor som gäller i din anställning.

Kontakta Unionen Chef
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS