”Förundersökningssekretess råder, så jag kan inte kommentera detta”, säger Björn Svensson, gruppchef vid Malmöpolisens bedrägerisektion, till Affärsvärlden.

Brottet rubriceras som grovt dataintrång och det handlar enligt artikeln om en trojan – ett spionprogram – som skickats till olika nätverk och där den enligt uppgift ska ha tagit sig igenom virusskydd och vidare in i datorsystemens centrala delar.

Det innebär, skriver AFV, att de kriminella ligorna bakom attackerna kan ”få full insyn i exempelvis kontohantering och finansiella transaktioner samt kunna utföra kommandon”.

Den specifika händelsen uppmärksammades i våras av Ny Teknik och ska ha drabbat ”ett stort antal datasystem”.

AFV berättar att Finansinspektionen konstaterar att angrepp med skadliga koder mot banker ökar. Ofta rör det sig om falska mejl. Under perioden 1 oktober till 15 september gjordes 82 anmälningar till FI, enligt AFV som uppger att miljardbelopp ska ha försvunnit från finanssektorn genom sofistikerade IT-attacker.

ANNONS
ANNONS

”Mejl är så himla luriga i dag. De ser väldigt äkta ut, det är svårt att se att det är ett falskt. Man måste ringa till avsändaren och kolla att vederbörande skickat mejlet”, säger  Jonas Lindebring, it-brottsutredare på bolaget Combitech, till Affärsvärlden.

”Jag kan bekräfta att det löpande förekommer attacker med skadlig kod mot företag inom finansiell sektor i Sverige”, säger även Anders Lindgren, riskexpert på Finansinspektionen, i artikeln.

LÄS MER: ”Trojaner används i nya bankattacker” [Affärsvärlden] ›