Dagens PS

LinkedIn stänger ned i Kina – "utmanande miljö" orsaken

LinkedIn lägger ned i Kina
Microsoft lägger ner LinkedIn i Kina – men behåller Bing. (Foto:TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 17 okt. 2021Publicerad: 17 okt. 2021

LinkedIn stänger ned i Kina. Företaget är en av de få amerikanska tech-företagen som haft verksamhet kvar i Kina. Orsaken? En alltför “utmanande miljö”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plattformen för professionellt nätverkande, som ägs av Microsoft, säger enligt CNN att beslutet togs eftersom de höjda kraven från kinesiska myndigheter har gjort det alltför svårt att driva verksamheten på det sätt man velat.

“Vi har haft framgång när det gäller att hjälpa kinesiska medlemmar att hitta jobb och ekonomiska möjligheter”, säger Mohak Shroff, förste vice ordförande för teknik hos LinkedIn.

“Vi har däremot inte kunnat nå samma framgång i de mer sociala aspekterna, att dela och hålla sig informerad”, fortsätter Shroff.

Stora förluster för investerare

Det har alltid varit besvärligt för privata företag att bedriva verksamhet i Kina, men de senaste året har tumskruvarna dragits åt ordentligt. Enligt CNN har investerare förlorat upp till 26 biljoner kronor på de hårdare tag den kinesiska regeringen under president Xi Jinping infört.

LinkedIn har haft 45 miljoner användare i Kina, där företaget funnits sedan 2014. Microsoft har verkat i Kina sedan 1990-talet, sökmotorn Bing är tillgänglig i landet medan Google blockerats av myndigheterna.

Stoppade nya användare

LinkedIn införde tidigare under året stopp för nya användare med motiveringen att man ville vara säker på att man också fortsättningsvis följde landets lagar. Att LinkedIn stänger ned i Kina motiverar man så här:

ANNONS

“Vi insåg att vi för att kunna driva en anpassad version av LinkedIn i Kina måste följa de krav de kinesiska myndigheterna ställer på internetplattformar”, säger Mohak Shroff.

Företaget kommer i stället att lansera en ny plattform som man kallar för InJobs. Den är specialanpassad för Kina, och kommer inte att ge möjlighet att dela poster och artiklar utan enbart lista och söka jobb.

“Vi är fortfarande starka förespråkare för yttrandefrihet, men vi valde den här lösningen för att skapa värde för våra användare i Kina och resten av världen”, säger Mohak Shroff.

Läs även: Över tusen lediga jobb på teknikkonsultjätten Sweco

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS