Jättestormar på solen hotar internet

Uppdaterad: 06 sep. 2021Publicerad: 06 sep. 2021
Jättestormar på solen
Jättestormar på solen kan vara ett hot mot internet, enligt en ny rapport. (Foto: NASA)

Jättestormar på solen kan vara ett hot mot internet, enligt en ny rapport från University of California, Irvine. 

ANNONS
ANNONS

Vår sol håller på att vakna och inleda en ny supercykel, vilket kan få katastrofala effekter för internet enligt en rapport från University of California, Irvine med titeln “Solar Superstorms: Planning for an Internet Apocalypse”, skriver Forbes.

Solstormar är ett vanligt fenomen, och strålningen från dessa absorberas av jordens atmosfär som skickar dem mot polerna – och ger en efterglöd som vi brukar kalla för norrsken eller polarsken. Men det som kallas koronamassutkastning (CME) är mindre vanliga, och samtidigt betydligt farligare för oss här på jorden.

Senaste stormen 1921

En CME är ett stort utbrott på solen orsakat av magnetiska stormar som skapar stora moln av plasma. De sista stora jättestormar på solen som träffade jorden inträffade 1851 och 1921 och skadade då telegrafnätverken.

Träffar dessa jorden kan skada bland annat elnäten – som dock har designats för att mildra effekterna av en CME. Något som inte är sant för våra internetuppkopplingar, enligt rapporten från UC Irvine.

“Nätverkssamhället har i stort sett förbisett denna risk under utformningen av nätverkstopologin och geodistribuerade system som DNS och datacenter”, står att läsa enligt Forbes.

De stora underjordiska kablar under havsytan som utgör ryggraden i vårt nätverkssystem är extra mycket i farozonen, enligt rapporten. Detta då de ofta är dragna på höga breddgrader – just där effekterna från solstormarna är som starkast.

Ännu värre för Musks Starlink

Rapporten från UC Irvine förutspår att i extrema fall kan strålingen från GME:s ta sig in i de underjordiska kablarna och skada dem – och i värsta fall orsaka “storskaliga internetavbrott som täcker hela världen och varar i flera månader”, enligt rapporten.

Ännu värre är läget för internetuppkopplingar som bygger på satellitnätverk, som till exempel Elon Musks SpaceX Starlink.

”GPS- och kommunikationssatelliter som är direkt utsatta för solstormar kommer att drabbas av förlorad anslutning under händelsen, potentiella skador på elektroniska komponenter, och i värsta fall, orbitalt förfall och återinträde till jorden (särskilt i satelliter med låg jordbana som till exempel StarLink”, skriver rapportens författare.

Läs även: Starlink: Bredband från Elon Musk – till hela jorden

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.