Varför McDonalds glassmaskin går sönder så ofta har varit en snackis länge. Företaget Kytch försökte göra något åt det – och har hamnat i en rättstvist.

annons
annons

Har du någon gång köpt en McFlurry och fått höra att glassmaskinen är trasig? Fenomenet är så pass vanligt att det uppstått en hel kategori memes på internet om saken. Det finns också en sajt i USA, McBroken, som kartlägger hur många maskiner som är trasiga i realtid. I skrivande stund är det 10.3 procent av maskinerna som är trasiga, enligt sajten.

Hemlig meny 

Den amerikanska tekniksajten Wired berättar i ett långt reportage om hemligheterna bakom McDonalds glassmaskin. Företaget Taylor som gör maskinen har en hemlig kod till en hemlig meny där maskinens inre liv kan studeras. Men de franchisetagare som köpt maskinen får inte tillgång till menyn.

”Ingen på McDonald’s eller Taylor kommer att förklara varför det finns en hemlig, oreglerad meny”, säger Jeremy Sullivan, som tillsammans med sin partner Melissa Nelson plockade fram en apparat, Kytch, som ger franchisetagarna tillgång till menyn på ett användarvänligt sätt, lagrar maskinens data och ger förslag på lösningar när den går sönder.

”Enorm penningmakare”

Kytch apparat hackar sig in i glassmaskinen och gör att restaurangen kan få igång maskinen snabbare på egen hand, i stället för att behöva vänta på att Taylor skickar ut sina tekniker.

”Det är en enorm penningmakare att ha en kund som är medvetet, avsiktligt blind och inte kan göra väldigt grundläggande förändringar i sin egen utrustning”.

Att Kytch gav sig på denna penningmakare uppskattades dock inte av McDonalds eller Taylor. Kytch grundare tror att Taylor hyrt privatdetektiver för att få tag på deras apparat för att genom baklängeskonstruktion bygga en egen och kunna hålla kvar monopolet på att laga glassmaskinerna. McDonalds har hotat franchisetagare och sagt att Kytch kan leda till ”allvarlig personskada”.

Sätter hårt mot hårt med stämning

Fenomenet med att kräva ensamrätt på reparationer är ganska vanligt, till exempel har Apple krav på vem som får reparera Iphones. Men få apparater går sönder lika ofta som McDonalds glassmaskin.

ANNONS
ANNONS

Kytch affärsmodell har plockats sönder de senaste månaderna när storföretagen försökt få bort deras apparat. De har valt att sätta hårt mot hårt. De berättar för Wired att de tänker stämma franchisetagare som lämnat över deras apparat till Taylor, vilket ska gå emot det avtal de har med restaurangerna som använder apparaten. Wired förutspår en lång rättstvist om hemligheten med McDonalds glassmaskin.

Läs hela texten i Wired.

Läs mer: Hamburgerjätten stäms för coronabrister