Europa släpar efter både USA och Kina i den tekniska utvecklingen. Det menar Ericssons vd Börje Ekholm som är orolig inför framtiden.

ANNONS

Trots de stora maktspänningarna mellan Kina och USA så säger Börje Ekholm att länderna är beroende av varandra genom handel och båda satsar stenhårt på teknologi. Han är däremot orolig för att Europa inte hänger med i den utvecklingen.

”Vi i Europa är inte riktigt med i den digitala ekonomin. Vi har få plattformsbolag, vi har få riktigt stora techbolag, det är mycket allvarligt”, säger Börje Ekholm till Di.

Enligt honom måste vi ha stora molnbolag eftersom ”massor med jobb kommer att försvinna i en digitaliserad miljö”.

Europa släpar efter

När Europa byggde ut 4G låg vi efter Kina och USA och det har fortsatt med 5G, där vi ligger ”två till tre år efter Kina och USA” och verkar ha kört fast.

”Risken att vi faller ur är stor. Vi pratar mycket om tåg, men inte om den digitala infrastrukturen.”

När det gäller halvledarteknologin förklarar Börje Ekholm vidare att både de kinesiska och amerikanska techbolagen storsatsar, och även där delar han ut en känga till Europas utveckling.

”Var är de europeiska halvledarbolagen? Var är de europeiska ai-bolagen? Eller de stora konsumentapplikationerna? Varför ska vi låta allt jobbskapande ske i USA och Kina?”

Utbildningen viktig

När det gäller Sveriges del är utbildningen en viktig pusselbit för vår framtida konkurrenskraft menar Börje Ekholm.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste investera mer i grundskola och gymnasium och ha mer välutbildade lärare, det är grunden”, säger han och klargör:

”Högre utbildning måste ha mycket högre ambitioner och vara världsledande, det är där det framtida värdeskapandet uppstår.”

Läs även: Framtidens vinnare – de med flest patent [Dagens PS]