Den senaste trenden att jogga och plocka skräp samtidigt, har blivit ett nytt verb: plogga! Det är fler och fler som hakar på i springtåget med en soppåse i handen för att hjälpa vår jord under löpturen, skriver Amelia.

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Den svenskfödda trenden som florerar i Europa började med miljökämpen Erik Ahlström som la märke till den stora mängden skräp han stötte på under sina löprundor i Stockholm. Han började plocka skräpet under träningspasset och beslutade sig för att sprida trenden vidare.

Med hashtagen #plogga, har han engagerat flera tusentals människor som idag hjälper till att göra jorden lite renare samtidigt som de får motion. Det har även ökat medvetenheten kring plastkonsumtion och följderna av att lämna skräp i naturen.

LÄS ÄVEN: En timme på stranden är allt som krävs [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

Nu plockar miljöhjältar tillsammans skräp på löpande band då allt fler stränder fylls med plast och skräp, som skadar både djur och natur. En plastflaska tar över 400 år att brytas ner av naturen, och en glasflaska upp till en miljon år – det är ett stort miljöproblem.

Förutom att hjälpa miljön ger ploggning många fördelar för löparen – nämligen i form av knäböj och utfallssteg som naturligt utförs när man plockar upp skräp. Vem visste att en sådan effektiv träning skulle komma från en sopsäck och ett par gummihandskar?

För en renare framtid och en sundare kropp, ut och plogga!

KÄLLANy trend florerar i Europa — allt fler ploggar för miljön [Amelia] >