Nu sänker EU riktlinjerna för hur mycket dioxin och PCB som är acceptabelt för människor. Ämnena kan bland annat orsaka cancer.
Sänker gränsvärden: "Farligare än vi trott"


Mest läst i kategorin
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, höjer nu riskvärderingen av gifterna dioxin och PCB.
Myndigheten föreslår en uppdaterad riskvärdering, som innebär att man sänker gränserna för hur mycket dioxin som är acceptabelt för människor att utsättas för utan att riskera hälsan, skriver Livsmedelsverket.
Fritidsbåtar kopplas till fruktade miljögifter. Dagens PS
”Svåra att bryta ned”
Dioxin och PCB är gifter som fått stor spridning i miljön. Människor får dem i sig främst via maten.
Ämnena är fettlösliga, ytterst svåra att bryta ner och finns främst i feta animaliska livsmedel som fet fisk, kött och feta mejeriprodukter.
Livsmedelsmyndigheten Efsa föreslår nu en sänkning av det tolerabla veckointaget av dioxin och PCB, det vill säga den största mängd man kan utsättas för varje vecka hela livet utan risk för att hälsan påverkas.
Människor är olika känsliga beroende på ålder och kön. De som är allra känsligast är foster och spädbarn.

Senaste nytt
Nya studier sänker värdena
Det gällande, tolerabla veckointaget sattes 2018, och det nya värde som nu föreslås lutar sig på en annan studie och andra beräkningar.
”Att det föreslås en sänkning av värdet beror framför allt på att man har viktat giftigheten hos de olika ämnena på ett nytt sätt och använt en annan matematisk metod än tidigare”, förklarar Emma Halldin Ankarberg, toxikolog och enhetschef hos Livsmedelsverket.
”Men det här bekräftar tidigare kunskap, nämligen att vi ska försöka få i oss så lite dioxin och PCB som möjligt.”
Lagras i kroppen hela livet
Dioxin och PCB lagras i kroppen under hela livet. Att utsättas för höga halter under fosterstadiet och som nyfödd kan bland annat påverka spermiekvaliteten vid vuxen ålder, sköldkörtelns hormoner och tandemaljen.
Ämnena misstänks också kunna påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret och orsaka cancer.
Sverige har därför sedan lång tid särskilda kostråd, riktade till barn och fertila kvinnor, som skyddar de känsligaste grupperna från att få i sig för mycket av dessa ämnen.
”Det bästa sättet att förhindra att man får i sig för mycket av dessa ämnen är att äta varierat och att följa Livsmedelsverkets råd”, säger Emma Halldin Ankarberg.
Miljögifter på 8 000 meters djup – efter 50 år. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Just nu får du ett riktigt bra pris på Sveriges mest valda hemlarm med brand- och inbrottsskydd. Räkna ut ditt pris och ta del av erbjudandet












