Region Stockholm har stoppat sina covid-19 hemtester. Det tidigare smidiga sättet, att genom appen beställa hemma-kitet för pågående covid-19 infektion, är pausad. Det kan får stora konsekvenser för smittspårningen i huvudstaden.

Det var den stora ökningen av antalet beställda hemtester per dag i slutet av förra veckan, som ligger bakom beslutet att pausa tjänsten – där man lätt klickar sig igenom en beställning av hemma-kitet, via Alltid Öppet-appen eller på hemsidan 1177.se. Från omkring 4 500 beställningar om dagen i region Stockholm – så fördubblades det i torsdags.

”Efterfrågan ökade extremt fort, från en dag till en annan,” säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska universitetslaboratoriet, till SvD.

Den senaste tidens smittspridning har fått allt flera att vilja testa sig, och det bildades en kö av 16 000 test som måste undersökas innan nya kan tas.

Claes Ruth blev förvånad av det stora antalet nya beställningar förra veckan.

”Vi låg redan på väldigt höga nivåer med runt 40 000 analyser i veckan. Att det skulle öka så mycket så snabbt hade vi inte riktigt räknat med,” säger Claes Ruth.

Hittills har hemtesten varit kostnadsfria och kommit inom ett par dagar, och svaren analyserats inom 48 timmar.

ANNONS
ANNONS

Laboratoriet jobbar så snabbt de kan för att få upp kapaciteten, och det ska vara igång igen på torsdag, men det kan numera bli en volymbegränsning, vilket innebär att människor inte får sina hemtest.

”Det kan bli så. I de flesta andra sammanhang finns det ett visst antal tider eller prover som kan bokas. Man måste komma ihåg att vi gör otroligt många fler tester nu än i våras men självklart finns en begränsning. Vi får ser hur utvecklingen blir och exakt hur vi kommer att göra,” säger Claes Ruth till SvD.

Negativ till paus

En paus av hemtester mitt i en pandemi är dock inte något socialminister Lena Hallengren rekommenderar.

”Det är problematiskt att region Stockholm tillfälligt pausar hemtestning av covid-19 samtidigt som smittspridningen ökar”, skriver hon i en kommentar till SvD.

Läs mer: Tre miljarder extra utlovas för covid-tester