Europas hamnar behöver investeringar på 6,5 miljarder euro, motsvarande 65 miljarder svenska kronor, för att klara av expansionen av vindkraft till havs, enligt en ny rapport.

ANNONS

Många europeiska länder satsar på vindkraft till havs när de försöker komma ifrån beroendet av fossila bränslen. Men enligt en ny rapport börjar industrin växa ur kostymen, skriver CNBC.

”Vi kan inte expandera”

Framför allt är det hamnarnas kapacitet som är ett problem. Enligt rapporten från Brysselbaserade WindEurope behöver Europas hamnar investera 6,5 miljarder euro, motsvarande 65 miljarder svenska kronor, för att stödja utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

”De är en viktig del av leverans- och logistikkedjan som behövs för installation, montering, drift och underhåll av vindkraftparker till havs. Vi kan inte expandera till havs utan att också utvidga och uppgradera Europas hamninfrastruktur”, säger WindEuropes vd Giles Dickson i ett uttalande i samband med rapportens publicering.

EU-kommissionen har sagt att de vill att den havsbaserade vindkraften når 60 gigawatt till 2030, och 300 gigawatt till 2050. Storbritannien, som lämnade EU i januari, vill bygga 40 gigawatt havsbaserad vindkraft till 2030. Dessutom är vindkraftverken som är under utveckling betydlig större i fysisk storlek än tidigare, skriver CNBC.

Equinor satsar i Polen

Allt detta kommer att leda till en flaskhals i hamnarna, menar WindEurope.

”Uppgraderade eller helt nya anläggningar behövs för att kunna hantera för större turbiner och en större marknad. De kommer att behöva ta hand om drift och underhåll av en större flotta (inklusive utbildningsanläggningar), för kommande avvecklingsprojekt och vara värd för nya tillverkningscentra för bottenfast och flytande havsvind”, skriver de i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Flera stora satsningar på temat annonserades också i veckan. Norska olje- och gasjätten Equinor (tidigare Statoil) berättade i torsdags att de köpt mark vid hamnen i Leba, Polen, som är tänkt att fungera som bas för ”operationer och underhåll” för havsbaserad vindkraft i Östersjön. Några dagar tidigare presenterade hamnbolaget Forth Ports en storsatsning på 40 miljoner brittiska pund för en ”förnybar energi-hubb” i hamnen Leith i Skottland.

Läs mer: Så kan vi revolutionera vindkraft – enligt forskare