Vårt matsvinn ska minskas för att nå klimatmålen. Nu ska ett nytt projekt ta reda på hur mycket matdonationer kan minska matavfallet.

ANNONS

Det är Uppsala Stadsmission och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som samarbetar i ett nytt projekt för att ta reda på hur stor betydelse matdonationer har i hållbarhetsarbetet. Resultaten kan vara viktiga för framtida satsningar.

”Vi vill mäta och utvärdera hur hållbara matdonationer är, ur alla hållbarhetsaspekter; ekologisk, ekonomisk och social, och även se hur de kan uppfylla de globala hållbarhetsmålen om minskad mängd matavfall och minskad hunger,” säger Niina Sundin, doktorand vid SLU, till Extrakt.

Stadsmissionen i Uppsala delar ut tre till fyra ton mat i månaden – som kommer från olika livsmedelsbutiker i närheten. Butikerna skänker varor som inte kan säljas, till exempel med korta hållbarhetsdatum eller skadade förpackningar.

Matavfallet halveras

Enligt de globala hållbarhetsmålen ska mängden matavfall halveras och hungern utrotas helt om tio år. Stadsmissionens matdonationer är ett sätt att bidra till att uppnå båda målen samtidigt.

”Matsvinn är ett stort problem, det här projektet kommer inte lösa grundproblemet till varför vi har så mycket matsvinn, men det är ett sätt att minska matsvinnet här och nu. Vi hoppas också att projektet ska belysa den sociala nyttan, vilket inte har kunnat mätas på ett tydligt sätt tidigare,” säger Niina Sundin.

Matkassens betydelse 

I projektet ska forskarna intervjua några av de personer som varje vecka får ta del av matkassarna. Frågorna fokuserar på bland annat betydelsen av matkassen.

Johanna Wahlby, föreståndare för Uppsala Stadsmissionens matcentral, hoppas att projektet ska leda till att politiker får upp ögonen för problemet – som kan bli en lösning.

ANNONS
ANNONS

”Forskarna har verktyg som vi inte har, vilket är viktigt för att kunna visa vilken betydelse som matkassarna har,” säger Johanna Wahlby.

Läs mer: Känd miljardär ger bort nästan allt