Interna polisrapporter uppger nu att kriminella handlar exempelvis dyra klockor på taxfree. Sedan får de tillbaka momsen hos något av de bolag som har tillstånd att betala tillbaka momsen. 

Dagens PS har tidigare skrivit om att lyxbutiker används för att tvätta pengar, av kriminella. 

Enligt SvD finns det nu polisrapporter som styrker att svenska medborgare – även kan få tillbaka momsen på dyra varor som klockor. Om de använder sig av bolag som betalar tillbaka momsen – kan det innebära 25 000 kronor för en klocka som kostar 100 000 kronor. Personen kan sedan använda ångerrätten, och få tillbaka hela summan 100 000 kronor plus momsen på 25 000 kronor.

En poliskälla bekräftar till SvD att detta nu är ett system som är satt i bruk.

”Det finns inga domar ännu, men vi har identifierat detta som en risk. Vi har också stoppat personer som precis hämtat ut tax free-pengarna när de är på väg tillbaka till butiken.”

Penningtvätt via lyxklockor är utbrett över hela landet.

ANNONS
ANNONS

”Vår bedömning är att klockor i det närmaste kan likställas vid en valuta i kriminella miljöer. Guld- och urhandlare har en mycket god möjlighet att tvätta kriminellas pengar genom sin hantering av dyrare klockor,” säger Claes Mellander, sektionschef för underrättelseenheten vid polisregion Väst.

Även bilhandlare i gråzonen

Men det stannar inte där.  Även bilhandlare misstänks genomföra affärer där bristfällig kundkontroll vid kontantköp genomförs. Det säger Mats Karlsson, underrättelsechef för polisregion Syd.

”Vi har börjat kolla på bilfirmor som säger att de inte hanterar kontanter. Vi tror att de gör det ändå,” säger han och förklarar att en möjlighet kan uppstå då det finns olika regelverk om köpet görs med kontanter eller inte.

Läs mer: Pengar tvättas i lyxbutiker